Op 25 februari 1941 legden tienduizenden Amsterdammers het werk neer en gingen ze de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Het was een protest tegen de Jodenvervolging en verplichte tewerkstelling van de arbeiders in Duitsland.
In 1944 hield de Duitse bezetter in het kleine Veluwse dorp een razzia, waarbij vrijwel de gehele mannelijke beroepsbevolking werd afgevoerd.
Herkomst en geschiedenis van het woord pogrom: een drijfjacht op een minderheidsgroepering met buitensporige gewelddadigheden, of: razzia tegen Joden.
De genocide op de Armeniërs bestond uit twee overlappende processen die samen een doelbewust en samenhangend proces van vernietiging teweeg brachten: massa-executies en deportaties. In de nacht van 23 op 24 april 1915 beval de Jong-Turkse dictator Talaat Pasja een grootscheepse razzia van Armeense elites, eerst in Istanbul en daarna in de rest van het Osmaanse Rijk. De slachtoffers waren
In de geschiedschrijving komt de eerste Duitse razzia in bezet Nederland veelvuldig aan de orde, al is het alleen maar omdat de Duitse wraakactie de directe aanleiding is tot de Februaristaking van 25 en 26 februari 1941.
De razzia van Rotterdam, van 10 en 11 november 1944, was de grootste razzia in de Tweede Wereldoorlog in Nederland.
Op 17 september 1944 begon de Slag om Arnhem. Maar de brug was 'te ver' en de stad werd niet bevrijd. Een week later was de complete bevolking met onbekende bestemming onderweg. Als evacué.
De Tweede Wereldoorlog is voor velen een gebeurtenis in het verre verleden. Maar tijdens het lezen van De Volkskrant van 11 februari 2014 kwam de oorlog opeens toch heel dicht bij. Tussen de overlijdensberichten stond een in memoriam van Herman en Sarah Vleeschhouwer. Ik werd erdoor geraakt en wilde meer weten over Herman, wie was deze jongen?
Jannes Priem, de laatste overlevende van de razzia van Putten, is overleden. Stichting Oktober 44 heeft dat donderdag via Twitter bekendgemaakt.
Bij de razzia van Putten werden 661 mannen vanuit het Gelderse dorp door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Bij deze vergeldingactie werd vrijwel de gehele mannelijke beroepsbevolking van het dorp weggevoerd. Deze mannen worden ook wel ´de mannen van Putten´ genoemd, maar niet alle weggevoerde mannen waren afkomstig uit Putten. De Duitsers namen het in de winter van
Op 25 februari 1941 legden tienduizenden Amsterdammers het werk neer. Ze gingen de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter.
Op 10 oktober 1944 liep een Duitse soldaat bij de vlasfabriek in het dorp Rhoon tegen een losgeraakte bovengrondse stroomdraad. De soldaat raakte dodelijk gewond. Deze gebeurtenis had grote gevolgen. Of het ging om een ongeluk of dat er sprake was van sabotage, was niet duidelijk, maar de Duitsers namen toch op brute wijze wraak.
Zomer 1969. De familie Peters uit Hilversum gaat op vakantie naar Duitsland. Ze vinden in Brauschweig een school terug, waar vader Jan tijdens de oorlog heeft ‘gewoond’. Ze gaan ook naar een fabriek, de MIAG, waar een behulpzame portier een naam opzoekt in een groot boek en een adres en telefoonnummer op een briefje schrijft.
‘Vrede, vriendschap en verzoening kwamen in de plaats van vijandschap’. Hartenkreet van de dochter van een dwangarbeider in Rees in 1944/’45 tijdens de herdenking van de Kristallnacht op 9 november. Veel uitgeputte slachtoffers hebben hun leven te danken aan de inspanningen van een heel dorp, Megchelen, in de laatste oorlogsmaanden. Toen het stadje aan de Rijn zich van de oorlogsmisdaden
In Rotterdam is zaterdag de Razzia van Rotterdam van 1944 herdacht. Op 10 en 11 november 1944 werden ruim vijftigduizend Rotterdammers van tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd naar Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten. Het Feyenoordstadion werd door de bezetter gebruikt als een verzamelplaats vanwaar de mannen verder werden getransporteerd. Twee jaar geleden werd bij
De stad Brussel heeft maandag officieel erkend dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog actief heeft meegeholpen bij de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Association pour la mémoire de la Shoah.
In Parijs zijn afgelopen weekend de razzia’s herdacht die in 1942 in de stad werden gehouden. De herdenking werd bijgewoond door president François Hollande. Hij noemde de razzia’s een “Franse misdaad”.
Op 14 juli 1942 vond in Nederland de eerste razzia plaats. De oorlog was al twee jaar aan de gang en Rotterdam was al gebombardeerd, maar zoiets was nog niet eerder vertoond. Honderden Joden werden opgepakt, mannen, vrouwen en kinderen. Opgepakt en afgevoerd, zogenaamd naar ‘werkkampen’.
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft woensdag bij het Feyenoordstadion een plaquette onthuld ter herinnering aan de Razzia van Rotterdam van 1944. Woensdag was het precies 66 jaar geleden dat die vrij onbekende razzia van Rotterdam plaatsvond. Op 10 en 11 november 1944 werden ruim vijftigduizend Rotterdammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd naar Duitsland om daar
Op het voormalig kampterrein van Westerbork wordt woensdag herdacht dat 66 jaar geleden een transport met 245 Sinti en Roma naar vernietigingskamp Auschwitz vertrok.