Dark
Light

Rembrandts uit Rijksmuseum in Rembrandt Database

Auteur:
1 minuut leestijd
De Staalmeesters - Rembrandt van Rijn
De Staalmeesters - Rembrandt van Rijn

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis heeft in samenwerking met het Rijksmuseum een grote hoeveelheid technische informatie over schilderijen van Rembrandt van Rijn toegevoegd aan de openbaar toegankelijke The Rembrandt Database. Het gaat niet alleen om kunsthistorische gegevens maar ook om detailfoto’s, restauratiegeschiedenis, röntgenfilms en andere onderzoeksgegevens van de kunstwerken.

The Rembrandt Database is een Engelstalige website waarop musea en onderzoeksinstellingen uit binnen- en buitenland informatie en onderzoeksmateriaal over Rembrandt-schilderijen delen. Meer dan 10.000 documenten van 200 schilderijen in 22 instituten, waaronder de Gemäldegalerie (Berlijn) en The Metropolitan Museum of Art (New York) staan inmiddels online. Het RKD coördineert het project dat financieel mogelijk is gemaakt door The Andrew W. Mellon Foundation in New York. De database is voortdurend in ontwikkeling. In 2017 zullen er ruim 500 schilderijen op de website te vinden zijn.

Dankzij de samenwerking met het Rijksmuseum konden 28 schilderijen (en meer dan 2000 documenten) uit de collectie van het Rijksmuseum worden toegevoegd, waarvan 20 schilderijen daadwerkelijk zijn toegeschreven aan de meester. Zo is nu informatie beschikbaar over de restauratie van De Nachtwacht na de aanval met een mes in 1975, zijn de veranderingen te zien die Rembrandt doorvoerde in De Staalmeesters in röntgenopnames en valt te ontdekken dat de plas bloed op het Stilleven met twee dode pauwen vroeger was overschilderd.

DVD: Levensverhaal Van Rembrandt Van Rijn

×