Rijksmuseum koopt beeld De Medici uit 16e eeuw

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een Italiaans beeld uit 1556 aangekocht op de keurstbeurs TEFAF. Het gaat om een sculptuur gemaakt van was door Bartolomeo Ammannati. Het is een zeer expressief model voor een fontein in het beroemde Palazzo Pitti in Florence.

Het circa dertig centimeter hoge beeld stelt een naakte jongeman voor die in zijn uitgestrekte hand een bol vasthoudt als symbool van de kosmos. Dat motief is een toespeling op de naam van Cosimo, de opdrachtgever van het beeld.

Het kunstwerk ontstond op het moment dat Florence het artistieke centrum van Europa was, waar veel kunstenaars samenkwamen. Daaronder ook de grote Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries. Wasmodellen uit de zestiende eeuw zijn zeldzaam vanwege hun kwetsbaarheid en dat maakt dit beeld volgens het Rijksmuseum extra bijzonder. Het museum spreekt van een “belangrijk sleutelstuk” voor de eigen collectie.

Bartolomeo Ammannati (1511-1592), De Genius van de Medici-familie, Florence ca.1556, rode was, hoogte 31 cm (Rijksmuseum)
Bartolomeo Ammannati (1511-1592), De Genius van de Medici-familie, Florence ca.1556, rode was, hoogte 31 cm (Rijksmuseum)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: