Rijksmuseum koopt beeld De Medici uit 16e eeuw

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een Italiaans beeld uit 1556 aangekocht op de keurstbeurs TEFAF. Het gaat om een sculptuur gemaakt van was door Bartolomeo Ammannati. Het is een zeer expressief model voor een fontein in het beroemde Palazzo Pitti in Florence.

Het circa dertig centimeter hoge beeld stelt een naakte jongeman voor die in zijn uitgestrekte hand een bol vasthoudt als symbool van de kosmos. Dat motief is een toespeling op de naam van Cosimo, de opdrachtgever van het beeld.

Het kunstwerk ontstond op het moment dat Florence het artistieke centrum van Europa was, waar veel kunstenaars samenkwamen. Daaronder ook de grote Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries. Wasmodellen uit de zestiende eeuw zijn zeldzaam vanwege hun kwetsbaarheid en dat maakt dit beeld volgens het Rijksmuseum extra bijzonder. Het museum spreekt van een “belangrijk sleutelstuk” voor de eigen collectie.

Bartolomeo Ammannati (1511-1592), De Genius van de Medici-familie, Florence ca.1556, rode was, hoogte 31 cm (Rijksmuseum)
Bartolomeo Ammannati (1511-1592), De Genius van de Medici-familie, Florence ca.1556, rode was, hoogte 31 cm (Rijksmuseum)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: