De vier Engels-Nederlandse Oorlogen (17e & 18e eeuw)
In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
De Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont is de geschiedenisboeken is ingegaan als de eerste die in Europa een vlucht uitvoerde met een toestel dat zwaarder was dan lucht.
Wanneer het de Gouden Eeuw betreft zijn de meeste lezers ongetwijfeld bekend met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en haar activiteiten ten oosten van Kaap de Goede Hoop....
Het beeld 'Christus de Verlosser' is waarschijnlijk het bekendste beeld van Brazilië. Het staat in Rio de Janeiro, bovenop de berg Corcovado.
Nederlands-Brazilië was van 1630 tot 1654 een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika, het huidige Brazilië. Werd geleid door Johan Maurits van Nassau-Siegen.
Geert Heijmeijer, geestelijk vader van Holambra, de boerennederzetting die halverwege de vorige eeuw door Nederlanders werd gesticht in Brazilië.
Met (valse) beloftes trokken Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië en Argentinië honderden Nederlanders naar het nieuw ontgonnen gebied. Het werden vaak grote teleurstellingen.
Ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten werkte jarenlang in Azië. Zijn werk de 'Itinerario' leidde mede tot de oprichting van de VOC.
Onlangs ging in Vlissingen de documentaire ‘Braziliaanse Koorts’ in première. De film van Arjan van Westen en Monique Schoutsen is mogelijk gemaakt door crowdfunding en vertelt het verhaal van Zeeuwse emigranten in Brazilië.
Volgens historicus Michiel van Groesen weten niet veel mensen dat de Braziliaanse stad Salvador – tijdens het WK de eerste speelstad van het Nederlands Elftal – in de zeventiende eeuw kortstondig deel uitmaakte van de kolonie Nederlands-Brazilië.