Dark
Light

Rotterdam herdenkt ‘vergeten bombardement’

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: OorlogsVerzetMuseum
In Rotterdam wordt zondag stilgestaan bij het vergissingsbombardement van 31 maart 1943.

Dat Rotterdam in mei 1940 werd gebombardeerd is algemeen bekend. Veel minder bekend is dat Rotterdam-West bijna drie jaar later werd gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen.


De Zeilmakersstraat na het geallieerde bombardement (Foto: Gemeentearchief Rotterdam)

Amerikaanse bommenwerpers lieten op 31 maart 1943 bommen vallen op Rotterdam-West. De bommen waren eigenlijk bedoeld voor de werf van Wilton-Feijenoord in Schiedam.

Ruim vierhonderd mensen kwamen bij het vergissingsbombardement het leven en 3200 woningen werden verwoest. Verder raakten er 16.500 mensen dakloos.

Het bombardement staat bekend als het “Vergeten bombardement” omdat de bombardementen van de geallieerden lange tijd onderbelicht bleven. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam er brede aandacht voor. In 1993 werd in Delfshaven een monument onthuld.

Zondag is het precies zeventig jaar geleden dat het bombardement plaatsvond. Het OorlogsVerzetMuseum heeft om die reden een themamiddag georganiseerd. Tijdens die middag zijn er onder meer opnames te horen van het geluid van het bombardement. Daarnaast doen ooggetuigen hun verhaal.

Gerelateerde boeken:

Beoordeel dit bericht

Score / 5. Stemmen:

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×