Dark
Light

NS 3737 (‘Oude Dame’), de laatste stoomlocomotief die in dienstregeling reed

Auteur:
1 minuut leestijd
Nummerplaat van stoomlocomotief NS 3737 - Foto: CC/Erik Creugers
Nummerplaat van stoomlocomotief NS 3737 - Foto: CC/Erik Creugers

De laatste stoomlocomotief die in Nederland in de dienstregeling heeft gereden, de NS 3737, viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Het Spoorwegmuseum in Utrecht viert dit eeuwfeest van de zogenaamde Oude Dame met een tentoonstelling en de uitgave van een magazine.

Aankomst van de NS 3737 in Het Spoorwegmuseum op 7 januari 1958
De NS 3737 is één van Nederlands beroemdste stoomlocomotieven. Op 7 januari 1958 maakte de locomotief zijn laatste officiële rit naar het Maliebaanstation in Utrecht. Het afscheid van de locomotief, die als bijnaam ‘Jumbo’ had, betekende het einde van het stoomtijdperk voor de Nederlandse spoorwegen.

De NS 3737 werd gebouwd bij de firma Werkspoor in Amsterdam. Op 18 augustus 1911 rolde de locomotief als nummer 731 uit de fabriek. Bij het samengaan van de spoorwegmaatschappijen Staatsspoorwegen en Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij kregen de locomotieven een nieuw nummer. De 731 werd toen omgenummerd naar NS 3737. In die tijd was er bij de spoorwegen een grote behoefte aan snelle en sterkere locomotieven. De bouw van dit type stoomlocomotieven was een groot succes. Het Spoorwegmuseum:

“Een aardige wetenswaardigheid is dat de bij Werkspoor gebouwde locomotieven destijds iets meer dan 55.000 gulden kostten. Ze waren twee keer zo sterk als haar voorgangers waardoor zware treinen niet meer met twee locomotieven getrokken hoefden te worden. De Jumbo’s trokken treinen die zwaarder waren dan de NS-intercity’s van nu!”

De Jumbo’s reden op trajecten door heel Nederland. In de jaren vijftig werd het Nederlandse spoornet volledig geëlektrificeerd en werden de stoomlocomotieven overbodig. Omdat de 3737 de eerste in Nederland gebouwde Jumbo was, en omdat hij nog in originele staat verkeerde, besloot de NS deze machine te bewaren. De NS 3737 maakte op 7 januari 1958 als laatste stoomlocomotief van de NS een rit die eindigde in Het Spoorwegmuseum. Dit jaar viert de locomotief zijn honderdste verjaardag.

Meer spoorweggeschiedenis
Boek: Het Grote Spoor Boek

×