‘Sporen muurschildering Leonardo da Vinci gevonden’

Tekening van Peter Paul Rubens
Italiaanse onderzoekers denken in het Palazzo Vecchio in Florence sporen te hebben gevonden van een verloren muurschildering van Leonardo da Vinci. De wetenschappers hebben dat maandag bekendgemaakt.

Het gaat om een muurschildering waar Da Vinci in 1505 aan begon. Hij beeldde op de schildering samen met zijn helpers een historische gevechtsscène af van de Slag bij Anghiari, een veldslag tussen Milaan en Florence. Alleen het centrale deel waarop de strijd om het vaandel te zien is, werd overigens door Da Vinci zelf- advertentie -

Palazzo Vecchio in Florence – foto: CC/Chris Wee

gemaakt. De rest is van de hand van zijn helpers.

Da Vinci maakte het werk nooit helemaal af. De techniek die hij voor de schildering gebruikte zorgde namelijk voor problemen. Zo begon de verf bijvoorbeeld uit te lopen. Uiteindelijk verdween de muurschildering onder de fresco’s van Giorgio Vasari (1511-1574) en diens helpers.

Wel bewaard bleven verschillende voorstudies en daarnaast maakten andere kunstenaars kopieën van de muurschildering Slag bij Anghiari. Het bekendste kopie is een tekening van het centrale, door Da Vinci vervaardigde, deel van de hand Peter Paul Rubens. Deze tekening is vandaag de dag te zien in het Louvre.

De originele muurschildering ging dus verloren, maar nu denken wetenschappers er dus sporen van te hebben gevonden. Achter één van de schilderingen van Vasari trof men namelijk verfsporen aan die overeen lijken te komen met de kleuren die Da Vinci voor zijn Mona Lisa gebruikte. Daarnaast vonden de onderzoekers rode lak en bruine verf.

Of het inderdaad om sporen van de beroemde muurschildering gaat is allerminst zeker. De burgemeester van Florence is al wel erg opgetogen over de vondst. Hij heeft laten weten de minister van Cultuur toestemming te gaan vragen voor nader onderzoek.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: