Dark
Light

Stadsarchief Rotterdam toont nieuwe beelden geschonden stad

Auteur:
2 minuten leestijd
Nabluswerkzaamheden in de Wijnstraat ter hoogte van het pand van de Bank voor Handel en Scheepvaart. Eind mei 1940.
Nabluswerkzaamheden in de Wijnstraat ter hoogte van het pand van de Bank voor Handel en Scheepvaart. Eind mei 1940. - Foto H.F. Grimeijer (Stadsarchief Rotterdam)

Stadsarchief Rotterdam heeft nooit eerder vertoonde beelden van de Rotterdamse amateurfotograaf Ferdinand Grimeijer (1894-1989) online gezet. De fotograaf kreeg aan het begin van de bezetting het verzoek om de stad te blijven vastleggen. Dat deed hij tot na de bevrijding. Hij maakte onder meer foto’s van de verwoeste stad, maar ook van het ‘gewone’ leven op straat.

Het Rotterdamse archief heeft alle achthonderd negatieven van de fotograaf uit de collectie opnieuw gedigitaliseerd. Tijdens dit project werd duidelijk dat ongeveer de helft van de beelden nooit eerder is vertoond.

“Het zijn foto’s van de verwoeste binnenstad door de jaren heen, maar ook van het kleine leven op straat. De nieuwe scans zijn kwalitatief beter en dus kun je meer details zien.”

Impressie van het gedigitaliseerde beeldmateriaal:

De historische binnenstad van Rotterdam werd verwoest tijdens het bombardement van 14 mei 1940. Het getroffen gebied was vanaf dat moment afgesloten door een politiekordon en er gold al snel een verbod op het fotograferen van de ruïnes of de bezetter. Grimeijer trok zich van dat verbod echter niet zoveel aan en maakte met zijn makkelijk te verbergen Leica een groot aantal foto’s van de verwoeste en bezette binnenstad. Daar begon hij al snel mee, vlak nadat de branden waren geblust.

Puin met op de achtergrond de Laurenskerk - Foto H.F. Grimeijer
Puin met op de achtergrond de Laurenskerk – Foto H.F. Grimeijer (Stadsarchief Rotterdam)
Hierna besloot de fotograaf ook andere delen van de binnenstad op beeld vast te leggen. Tussen 1940 en 1947 koos Grimeijer ook verschillende keren dezelfde posities om te fotograferen. Stadsarchief Rotterdam:

“Dit levert een interessant beeld op van de veranderingen die zich afspelen in het getroffen stadshart. Vooral zijn beelden vanaf het ongeschonden Erasmushuis (HBU-gebouw) en het daarnaast gelegen modehuis ‘Gerzon’ laten een mooi verloop zien van chaos en ruïnes naar puinruiming tot het uitgraven van kelders en fundamenten. Ook zijn de eerste tekenen van wederopbouw tijdens de oorlogsjaren zichtbaar.”

Taxi met een voorraad gas op het dak vanwege brandstofschaarste, 1941-1942
Taxi met een voorraad gas op het dak vanwege brandstofschaarste, 1941-1942 – Foto H.F. Grimeijer (Stadsarchief Rotterdam)

Link: Foto’s van Grimeijer in de beeldbank van de archiefinstelling

×