Dark
Light

Studentenopstand Peking: Man tegen tank

Auteur:
2 minuten leestijd
De foto van Jeff Widener (Wiki Commons)
De foto van Jeff Widener (Wiki Commons)

In 1989 vond in Peking een grote studentenopstand plaats. De beroemdste foto die tijdens de acties op het Plein van de Hemelse Vrede in China werd genomen is er een waarop een demonstrant te zien is die een colonne tanks het doorrijden probeert te beletten. Het is vandaag precies 28 jaar geleden dat de foto werd genomen.

De foto van Jeff Widener (Wiki Commons)

Tussen 15 april en 4 juni 1989 vond in Peking een grote studentenopstand plaats. De opstand werd op 4 juni 1989 hardhandig neergeslagen. Het Chinese leger viel de studenten bij het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen-plein) aan. Hoeveel mensen hierbij om het leven kwamen is nooit exact vastgesteld.

De beroemde foto van de zogenaamde Tank Man werd gemaakt op de dag nadat het protest was neergeslagen. Er rijden dan tanks over het grote plein in Peking. Eén demonstrant valt op omdat hij een aantal tanks probeert tegen te houden. Hij gaat pontificaal voor een van de tanks staan en geeft daarmee een duidelijk signaal af: als de tank door wil rijden, dan zal die over hem heem moeten rijden.

Als de tank probeert de demonstrant te ontwijken, gaat de man snel weer voor de tank staan. Uiteindelijk beklimt de demonstrant het militaire gevechtsvoertuig zelfs. De gebeurtenis wordt gefotografeerd door Jeff Widener van Associated Press en is ook op video vastgelegd. Bekijk hieronder een video waarin Jeff Widener vertelt over de bijzondere gebeurtenis.

Stopteken

Als de Tank Man op het voertuig staat probeert hij het luik van de tank te openen. Het luik blijft echter dicht. Als de demonstrant van de tank stapt worden de motoren van de tank weer gestart en rijdt deze weg. De demonstrant springt dan opnieuw voor de tank en geeft een stopteken. Kort hierna wordt de demonstrant door een paar mensen meegenomen. Ze rennen weg.

De beelden gaan de hele wereld over en de protestant krijgt al snel de bijnaam Tank Man. Over de identiteit van de man is niets bekend. Kort na het incident meldt de Britse tabloid Sunday Express wel dat de protestant een 19-jarige student is die Wang Weilin zou heten, maar dat is nooit bevestigd. Het beeld van de man bij de tank behoort tot de bekendste beelden van de twintigste eeuw.

Lees ook: Studentenopstand in Peking (1989)
Overzicht van: Boeken over de geschiedenis van China

Tank Man: The amazing story behind THAT photo


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×