Heulen met Hitler in Huis Doorn

Vanuit Huis Doorn maakte de voormalige keizer Wilhelm II de opmars van de nazi’s in Duitsland mee. In 1931 en 1932 bracht niemand minder dan de toekomstige nazibons Hermann Göring een bezoek aan Huis Doorn. Deze gaf de indruk wel iets te voelen voor een herstel van het Duitse

‘Verboden’ muziek in Hitlers bunker

Mei 1945. Een ploeg Sovjetsoldaten doorzoekt Hitlers geheime bunker in Berlijn. Ze vinden lichamen, documenten, juwelen en schilderijen maar … stuiten ook op een uitgebreide collectie 78-toerenplaten. Dat daar werk van Beethoven, Wagner en Bruckner tussen zit, verbaast niemand. Opvallender is dat tussen de platen ook werken van ‘verboden’ joodse

Operatie Walküre: de bekendste mislukte aanslag op Adolf Hitler

In juli 1944 probeerde een groep hooggeplaatste Duitse militairen, politici en prominente burgers om Adolf Hitler uit de weg te ruimen en een staatsgreep te plegen. Deze coup staat bekend als Operatie Walküre of als het Juli-complot. De staatsgreep mislukte hopeloos.

De moordaanslagen op Hitler door Henning von Tresckow

Tussen 1933, het jaar dat Hitler aan de macht kwam in Duitsland, en tot aan zijn dood op dertig april 1945, werd meermaals een poging ondernomen om de dictator van het leven te beroven. Sommige aanslagen werden vroegtijdig verijdeld, en allemaal mislukten ze om de één of andere reden. Zo

Nazipropaganda voor de jeugd

In Hitlers Duitsland werd geen propagandamiddel onbeproefd gelaten om de geestdrift onder de jeugd op te stoken. De continuïteit van het Derde Rijk hing immers van hen af. Die propaganda was succesvol: veel jongeren bleven tot het bittere einde geloven in de heilstaat die de Führer hun jarenlang had voorgehouden.

De Führercultus: de populariteit van Hitler

Hitler was zonder enige twijfel uiterst populair bij het Duitse volk. De vraag is in hoeverre de nazi’s hun positie te danken hadden aan de populariteit van Hitler of aan keiharde repressie.

Het geheim van Hitlers Volkswagen

Algemeen bekend is dat Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche opdracht gaf om de Volkswagen met staatsgeld te ontwikkelen. Nagenoeg onbekend is dat zij het totaalconcept afkeken van de joodse ingenieur Josef Ganz.

“Sieg Heil!” volgens Duitse pianist ontleend aan American football

De beruchte strijdkreet ‘Sieg Heil’ van Adolf Hitler en consorten heeft mogelijk een bijzondere oorsprong. De beruchte strijdkreet ‘Sieg Heil’ van Adolf Hitler en consorten heeft mogelijk een bijzondere oorsprong. Het idee achter deze intimiderende yell zou volgens Hitlers geldschieter Ernst Hanfstaengl (1887-1975) afkomstig zijn uit de Verenigde Staten.

Verdrag van Locarno (1925) – Vrede in Europa

Het Verdrag van Locarno was een belangrijk vredesverdrag uit het interbellum. Het verdrag, ook wel bekend als het Pact van Locarno, werd door enkele West-Europese mogendheden ondertekend op 1 december 1925.

1 2 3 9