Gladiatoren: de helden van het Colosseum

Gladiatorenspelen zijn even gruwelijk als fascinerend. De meestal niet vrijwillig optredende beroepsvechters bevochten elkaar op leven en dood ter vermaak van het Romeinse publiek.

De drie keizers van het Colosseum

Van Hooff heeft een intrigerend boek geschreven over drie belangrijke keizers uit de Romeinse geschiedenis. Het boek is toegankelijk geschreven en geschikt voor zowel historici als historische hobbyisten.

‘Geld stinkt niet’

Aardig is dat openbare afwateringsplaatsen in diverse landen, in de volksmond, vernoemd zijn naar keizer Vespasianus: de vespaciennes in Frankrijk, vespasiani in Italië en vespasiene in Roemenië.

Geen auto’s meer rond Colosseum

Rond het Colosseum in Rome rijden sinds zaterdagochtend geen auto’s meer. Dat het gebied rond het wereldberoemde monument autovrij wordt is mede te danken aan Ignazio Marino, de nieuwe burgemeester van de Italiaanse hoofdstad.

Restanten kleurrijke fresco’s gevonden in Colosseum

In het Colosseum in Rome zijn tijdens restauratiewerkzaamheden onverwachts sporen gevonden van oude muurschilderingen. Het gaat om kleurrijke fresco’s. Onderzoeken vermoeden nu dat er vroeger veel van dit soort gekleurde schilderingen in het Flavisch Amfitheater te vinden waren. De fragmenten hebben blauwe, rode en groene kleuren. De restanten werden gevonden

Colosseum is aan het verzakken

Het Colosseum in Rome, het bekendste Romeinse bouwwerk ter wereld, is aan het verzakken. Dat is deze week bekend geworden. De zuidkant van het bouwwerk blijkt ongeveer veertig centimeter lager te liggen dan de andere kant. De Italiaanse autoriteiten bekijken momenteel of er een spoedoperatie moet worden uitgevoerd. Het Romeinse