Dark
Light

Colosseum is aan het verzakken

1 minuut leestijd

Het Colosseum in Rome, het bekendste Romeinse bouwwerk ter wereld, is aan het verzakken. Dat is deze week bekend geworden. De zuidkant van het bouwwerk blijkt ongeveer veertig centimeter lager te liggen dan de andere kant.

De Italiaanse autoriteiten bekijken momenteel of er een spoedoperatie moet worden uitgevoerd. Het Romeinse amfitheater wordt gestut door een dertien meter dikke laag beton. Daar zouden breuken in zijn ontstaan. Deskundigen vermoeden dat de problemen zijn ontstaan door het drukke verkeer rond het Colosseum.

Restauratie

Dinsdag is een grote restauratie-campagne van start gegaan. Die stond al langer gepland. Er is in Italië enige commotie ontstaan rond deze opknapbeurt omdat die wordt gesponsord door schoenfabrikant Tod’s. In ruil voor 25 miljoen euro mag dit bedrijf het Colosseum de komende tijd gebruiken voor reclamedoeleinden. Het Colosseum heeft al langer te kampen met problemen. De laatste jaren zijn er verschillende keren brokken van het wereldberoemde bouwwerk afgebrokkeld.

Ook in voorgaande eeuwen had het Colosseum het geregeld zwaar te kampen. Het beroemde amfitheater is verschillende keren slachtoffer geworden van natuurrampen. In 217 na Christus raakte het Colosseum beschadigd door een blikseminslag en konden er vijf jaar lang geen spelen gehouden worden. Daarnaast brachten diverse aardbevingen het theater schade toe.

Paus Benedictus XIV
Paus Benedictus XIV
De ruïne van het Colosseum werd in de 12e eeuw omgebouwd tot fort van de familie Frangipani. Belangrijke Romeinse families, waar vaak ook de paus uit voortkwam, beschouwden het Colosseum als een groeve waar eenvoudig bouwmateriaal gehaald kon worden voor nieuw te bouwen kerken en paleizen. Het theater werd onder meer van haar marmer ontdaan en ook veel van het ijzer waarmee de blokken steen en het marmer waren vastgezet werd gekaapt.

Aan deze plundering kwam in 1749 een eind. Paus Benedictus XIV bepaalde toen dat het Colosseum historische waarde had en niet langer meer als een soort ‘steengroeve’ gebruikt mocht worden.

×