Opnieuw geen publiek bij Dodenherdenking op de Dam

Vanwege de coronacrisis is er ook dit jaar geen publiek welkom bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Dat meldt de gemeente Amsterdam. Het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam worden uitgezonden op NPO1. Afgelopen jaar was de Dam ook nagenoeg leeg. Bij het monument

Abdelkader Benali geeft toch geen 4-mei voordracht

Naar aanleiding van commotie die is ontstaan over omstreden uitlatingen over Joden in 2006, heeft schrijver Abdelkader Benali laten weten toch geen voordracht te geven voorafgaand aan de Nationale Herdenking op de Dam.

Nationaal Ereveld Loenen – Erebegraafplaats

Iets ten zuiden van Apeldoorn bevindt zich sinds 1949 het Nationaal Ereveld Loenen. Op deze erebegraafplaats liggen ongeveer vierduizend Nederlandse oorlogsslachtoffers. Niet alleen militairen, maar ook veel verzetsstrijders, politieke gevangen, Engelandvaarders en slachtoffers van gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in nazi-Duitsland. De geschiedenis van de begraafplaats in vogelvlucht.

The Last Post, Signaal Taptoe en de Dodenherdenking

Voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam, maar ook op veel andere plekken in het land, de Taptoe gespeeld. Altijd op een trompet of een hoorn. De melodie wordt ook geregeld gespeeld bij (militaire) begrafenissen.

Klepel van klok op Waalsdorpervlakte gebroken

Tijdens de Dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte was het maandagavond ineens stil. De klepel van de Bourdonklok, die normaal gesproken luidt tot de laatste belangstellende het monument is gepasseerd, brak tussentijds af.

Veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om tijdens de Dodenherdenking van vanavond niet op de vluchtstrook te stoppen om te herdenken, maar bijtijds naar een parkeerplaats te rijden.

Comité wil Tweede Wereldoorlog als basis voor 4 en 5 mei

De Tweede Wereldoorlog moet centraal staan bij het herdenken op 4 mei én het vieren van de Bevrijding en vrijheid op 5 mei. Dat staat in een toekomstvisie die het Nationaal Comité 4 en 5 mei afgelopen week aan staatssecretaris van Rijn heeft gepresenteerd.

Vijf historische herdenkingen in 2015

Wat voor grote herdenkingen heeft 2015 voor ons geschiedenisliefhebbers in petto? Een greep uit historische gebeurtenissen die dit jaar hoogstwaarschijnlijk het nieuws gaan halen.