Dark
Light

Aantekeningen Einsteins relativiteitstheorie geveild

1 minuut leestijd
Einstein als professor aan de universiteit van Berlijn (1920)
Einstein als professor aan de universiteit van Berlijn (1920)

Bij veilinghuis Christie’s in Parijs is afgelopen dinsdag een document met notities van Albert Einstein geveild voor omgerekend 11,6 miljoen euro. Het gaat om zeldzame aantekeningen van de natuurkundige over de algemene relativiteitstheorie.

De fysicus Albert Einstein (1879-1955) werkte samen met vriend en ingenieur Michele Besso aan het zogenoemde Einstein-Besso manuscript. Dit document dateert uit de periode 1913-1914. In die tijd probeerden de twee wetenschappers de algemene relativiteitstheorie te bewijzen. Deze theorie stelt dat zwaartekracht een gevolg is van de kromming van ruimte en tijd. In 1915 publiceerde Einstein de bevindingen en zette hij deze uiteen tijdens een serie lezingen in Berlijn.

Proeven

Het geveilde document waaraan hij met Besso werkte bestaat uit 54 pagina’s. Daarvan schreef Einstein er zelf 26. Zijn notities bestonden voor een groot deel uit berekeningen en legden de basis voor de algemene relativiteitstheorie. Hiervoor deed hij twee proeven. Hij onderzocht de relativiteit van rotatie en probeerde de afwijking in de baan van de planeet Mercurius te verklaren.

Zeldzaam

Volgens veilinghuis Christie’s is het manuscript zeldzaam, omdat de natuurkundige maar weinig van zijn aantekeningen bewaarde. Het geveilde document was door de ingenieur Besso in veiligheid opgeborgen. Er bestaat nog één ander document over de relativiteitstheorie, dat ligt in de archieven van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.

Het is onbekend wie het manuscript heeft gekocht.

Verder lezen: Albert Einstein (1879-1955) – uitvinder relativiteitstheorie
Boek: Over de relativiteitstheorie en andere essays

Video over geveilde het manuscript

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×