Van Goghs bed bestaat mogelijk nog

Een Britse Van Gogh-expert denkt dat het bed van Vincent Gogh, zoals te zien op zijn beroemde schilderij De Slaapkamer, misschien nog bestaat. En hij denkt zelfs te weten waar het bed dan waarschijnlijk is, namelijk ergens in de Brabantse plaats Boxmeer.

De expert, Martin Baily, schrijft dat in zijn boek Studio of the South: Van Gogh in Provence, dat gaat over de jonge jaren van de kunstenaar. Tijdens zijn onderzoek stuitte de auteur op een brief uit 1937 waarin melding werd gemaakt van het bed. Hierin reageert een neef van de kunstenaar op een bruikleenverzoek van ene Fernand Benoît, die van het huis in Arles een museum wil maken. De neef geeft toestemming en voegt eraan toe dat hij ook:

“…het bed kan geven dat te zien is op het schilderij van de slaapkamer”.

Hieruit blijkt dat het beroemde bed in 1937 in ieder geval nog bestond. In The Art Newspaper zegt Baily hierover:

“Mijn ogen lichtten op toen ik dat las, ik was echt verrast. Het bed was dus niet weggegooid, maar terug naar Nederland gebracht.

Bekend is dat Van Gogh het tweepersoonsbed in 1888 kocht toen hij in het Franse Arles woonde en werkte. Hier maakte hij onder meer zijn bekende werken Zonnebloemen, De Zaaier en Het Gele Huis.

- advertentie -
Laren helpt Boxmeer
Laren helpt Boxmeer

Boxmeer

Baily besloot op zoek te gaan naar het bed en kwam uiteindelijk uit bij de 94-jarige Johan van Gogh, de zoon van de neef die geschreven had dat het bed nog bestond. Deze nazaat van de kunstenaar kon zich het bed nog herinneren en liet weten dat het jarenlang in zijn vaders huis in Laren had gestaan. In 1945 zou de familie het bed weggegeven hebben, naar aanleiding van een hulpactie voor de inwoners van Boxmeer die het in de oorlog zwaar te verduren hadden.

Baily vond zelfs nog een foto waarop te zien is hoe in 1945 een Larense vrachtwagen aankomt in Boxmeer. Op de wagen staat een bord met de tekst ‘Laren helpt Boxmeer’. De auteur is er hierdoor van overtuigd dat het bed zo in de Brabantse plaats belandde. De vraag is of het bed nog bestaat. Martin Baily hoopt vanzelfsprekend van wel…

Lees ook: Vincent van Gogh (1853-1890) – Zijn leven en werk
Overzicht van boeken over de kunstenaar

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: