Week van de koloniale geschiedenis

Veel Duitse jongeren weten niets over Auschwitz

Een op de vijf jongeren in Duitsland heeft geen idee dat Auschwitz ooit een vernietigingskamp was. Dat blijkt uit een opiniepeiling die onlangs door het Duitse tijdschrift Stern is uitgevoerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder ruim duizend jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Daarvan bleek 21 procent niet de betekenis van Auschwitz te kennen. Ongeveer een op drie ondervraagde jongeren kon ook geen antwoord geven op de vraag waar Auschwitz precies lag. Daarnaast werden er ook 30-plussers ondervraagd. Die bleken beter op de hoogte te zijn. Ongeveer 95 procent van hen kent de betekenis van Auschwitz.

Uit het onderzoek bleek verder dat ongeveer vier op de tien Duitsers een streep wil zetten onder het naziverleden.

Holocaust Memorial Day

Vrijdag worden op veel plekken herdenkingen gehouden. Dit omdat het dan 27 januari is en op die dag in 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz door Russische troepen bevrijd. Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep de dag in 2005 daarom uit tot een internationale herdenkingsdag: Holocaust Memorial Day.

- advertentie -

Het in Polen gelegen voormalige vernietigingskamp werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In het kamp werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

Boek: Auschwitz – Eindstation van de dood

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: