Week van de koloniale geschiedenis

Veiligheid op het spoor door de jaren heen

Het spoorwegmuseum ontspoort
Veiligheid van materiaal, stations en langs het spoor, door de jaren heen zijn er verschillende maatregelen genomen om het spoor veiliger te maken. Vanaf 30 maart is in de tentoonstelling ‘Veiligheid voor alles’ hiervan een overzicht te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Hoewel hij er nu vooral om bekend staat vaak te laat of helemaal niet te rijden, zouden ze met dat laatste in 1839 heel blij zijn geweest. Toen waren mensen nog bang dat de eerste trein zo snel reed dat reizigers er op z’n minst een hersenbeschadiging van zouden krijgen.Bovendien zouden de koeien er zure melk van gaan geven.

- advertentie -

De trein bleek uiteindelijk niet zó gevaarlijk, maar toch werd er vanaf de start al goed stilgestaan bij de veiligheid van de trein. De trein heeft immers een behoorlijke snelheid, kan niet uitwijken en kan door z’n omvang niet zomaar stil staan. Bovendien kan een ongeluk meteen veel slachtoffers maken. Door verschillende maatregelen werden de treins en ook de station steeds veiliger. Een overzicht van deze veiligheidsmaatregelen is vanaf 30 maart tot en met 4 december te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Onder de noemer ‘Het Spoorwegmuseum ontspoort’ worden er het hele jaar ook lezingen en rondleidingen gegeven over veiligheid op het spoor.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: