Dark
Light

‘De verloren zoon’ mooiste Rembrandt in collectie Teylers

1 minuut leestijd
De mooiste Rembrandt krijgt een ereplek - Foto: Teylers Museum
De mooiste Rembrandt krijgt een ereplek - Foto: Teylers Museum

De terugkeer van de verloren zoon - Rembrandt van Rijn (Teylers Museum)
De terugkeer van de verloren zoon – Rembrandt van Rijn (Teylers Museum)
Het werk De verloren zoon is de allermooiste Rembrandt uit de collectie van Teylers Museum in Haarlem. Dat is de uitkomst van een verkiezing die het museum heeft georganiseerd.

De mooiste Rembrandt krijgt een ereplek - Foto: Teylers Museum
De mooiste Rembrandt krijgt een ereplek – Foto: Teylers Museum


De wedstrijd werd georganiseerd naar aanleiding van de tentoonstellingen De 100 mooiste Rembrandts. Teylers Museum bezit een van de oudste verzamelingen Rembrandts op papier in Nederland. De eerste tekening werd al in 1793 aangekocht, kort na de opening van het museum. Teylers wilde toen – geheel in de geest van de Verlichting – behalve een kenniscentrum voor wetenschap ook een plek zijn waar de eigentijdse kunst werd gestimuleerd door de grote meesters te tonen aan beginnende kunstenaars.

Momenteel bevat de collectie van het museum 265 etsen (van de in totaal ruim 300) en 12 tekeningen, plus nog een aantal werken die vroeger als Rembrandts werden beschouwd.

De afgelopen maanden kon het publiek stemmen op de verschillende werken van Rembrandt. Het werk De terugkeer van de verloren zoon kreeg de meeste stemmen.

Donderdag kreeg de tekening een ereplek op de gouden wand van het museum in Haarlem. De tentoonstelling De 100 mooiste Rembrandts is te zien van 28 september 2013 tot en met 19 januari 2014.

Gerelateerde boeken:

×