Dark
Light

Vliegtuigspotter werpt ander licht op crash Glenn Miller

Auteur:
1 minuut leestijd

Glenn Miller
Een aantekening in een notitieboekje van een vliegtuigspotter werpt een ander licht op de vliegtuigcrash van de muzikant en Amerikaanse officier Glenn Miller (1904-1944). Dat meldt de Britse Daily Mail naar aanleiding van een aflevering van de BBC Antiques Roadshow, waarin het boekje getaxeerd werd.

De populaire Amerikaanse muzikant trad vanaf 1942 met zijn Army Air Force Band op voor Amerikaanse manschappen die meevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een vlucht van Engeland naar Parijs op 15 december 1944 raakte hij vermist boven Het Kanaal. Het eenmotorige vliegtuigje, een Norseman, en Millers lichaam werden nooit teruggevonden. De vermissing heeft geleid tot veel speculaties, bijvoorbeeld dat Miller in handen viel van de Duitsers of als spion landde in Frankrijk.

Tot dusver werd het meest aannemelijk geacht dat Millers vliegtuig neerstortte nadat het geraakt was door een bom die gedumpt werd door een RAF Lancester die terugkeerde van een geannuleerde aanval op Duitsland. Het aantekeningenboekje van de toen 17-jarige vliegtuigspotter Richard Anderton, werpt nu een ander licht op deze theorie. Hij spotte op 15 december 1944 een Norseman ten oosten en ten westen van Londen.

Het vliegtuig, waarschijnlijk dat van Miller, vloog in oostzuidoostelijke richting naar de kust van Sussex. Volgens deze gegevens bevond het vliegtuig zich ver verwijderd van de zone boven zee waar vliegtuigen hun overbodige bommen konden lossen en vloog het ook niet in de richting van dit gebied.

De aantekening van Richard Anderton, die in 1982 overleed, maakt het aannemelijk dat het vliegtuig van Miller neergestort is als gevolg van een fout van de piloot of een mechanisch mankement, zoals ook de officiële verklaring toentertijd was. Het notitieboekje werd door familieleden onlangs getoond tijdens een taxatie van de BBC Antiques Roadshow. Een taxateur van het programma stelde de waarde van het boekje vast op 1000 pond.

~ STIWOT
Bronbericht: Daily Mail

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×