Dark
Light

Vluchtelingen mogelijk naar dependance concentratiekamp Buchenwald

1 minuut leestijd
Ingang van het voormalige kamp in Schwerte - cc
Ingang van het voormalige kamp in Schwerte - cc

De Duitse stad Schwerte overweegt om enkele tientallen vluchtelingen op te vangen in een dependance van Buchenwald, een concentratiekamp van de nazi’s waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tienduizenden Joden om het leven kwamen.

Er is veel kritiek, maar stadsbestuur van Schwerte lijkt niet van plan om af te zien van het plan. De minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die liever ziet dat voor de opvang van de vluchtelingen containerwoningen gebruikt worden, heeft de stad tevergeefs gevraagd het plan te laten vallen.

De Buchenwald-dependance, Konzentrationslager Schwerte-Ost, werd aan het eind van de oorlog gebruikt als werkkamp. Honderden gevangen uit Buchenwald werden naar Schwerte overgebracht om werk te verrichten in een reparatieplaats van de spoorwegen.

Besmette gebouwen

Volgens de burgemeester van Schwerte staan de gebouwen waar de stad vluchtelingen op wil vangen weliswaar op het terrein van het voormalige kamp, maar zijn ze pas na de oorlog gebouwd. Bovendien vindt de burgemeester dat zeventig jaar na de oorlog niet meer alle gebouwen taboe hoeven te zijn. In de media wijst hij er verder op dat zijn stad veel doet om de slachtoffers van de nazi-terreur te gedenken.

Monument in Schwerte
Monument in Schwerte
×