Dark
Light

Wassily Kandinsky – Russische kunstschilder

Auteur:
1 minuut leestijd
Google Doodle ter ere van Wassily Kandinsky
Google Doodle ter ere van Wassily Kandinsky

In 2014 was het 148 jaar geleden dat de Russische kunstschilder Wassily Kandinsky (1866-1944) werd geboren. Google stond op zijn geboortedag met een speciaal logo bij dat feit stil.

Wassily Kandinsky, 1913
Wassily Kandinsky, 1913
Wassily Kandinsky werd wereldberoemd met zijn abstracte kunstwerken. De kunstenaar werd op 16 december 1866 geboren in Moskou. Rond zijn dertigste vertrok hij naar München waar hij onder meer studeerde aan de Akademie der Bildenden Künste.

Kunstenaarsgroep Phalanx

In Duitsland richtte Kandinsky begin twintigste eeuw de kunstenaarsgroep Phalanx op. De leden van deze groep vonden dat ‘de kunst’ toe was aan een nieuwe, progressieve stroming. Met Phalanx organiseerde Kandinsky verschillende tentoonstellingen waarbij naast werken van de leden ook kunst van onder meer Claude Monet, Paul Signac en Henri de Toulouse-Lautrec werd geëxposeerd.

De kunstenaar ontmoet in deze periode ook Gabriele Münter. Zij werd zijn leerling en al snel daarna ook zijn levensgezellin. In 1910 maakte Kandinsky zijn eerste abstracte waterverfschilderij. Vier jaar later, bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, keerde de kunstenaar terug naar zijn geboorteland. In 1917 trouwde hij daar op 50-jarige leeftijd met een meisje van 16: Nina de Andrejevski. Zijn vriendin Gabriele was achtergebleven in Duitsland.

Bekijk ook: Bekende en belangrijke kunstwerken van Wassily Kandinsky

Composition X - Wassily Kandinsky, 1939
Composition X – Wassily Kandinsky, 1939

Geometrische invloeden

Na de oorlog keerde Kandinsky terug naar Duitsland en werd hij leraar aan het Bauhaus van Weimar, een opleiding voor beeldende kunstenaars. In 1928 verkreeg Kandinsky de Duitse nationaliteit. Vijf jaar later moest hij door toebreng van de nationaal-socialisten het land echter verlaten. De kunstenaar vestigde zich in Parijs en verkreeg in 1939 de Franse nationaliteit. Met zijn vrouw Nina ging hij in Neuilly-sur-Seine wonen. Kandinsky overleed daar op 13 december 1944. Zijn laatste kunstwerk, getiteld Getemperd élan, maakte hij eerder dat jaar. Kandinsky’s vrouw Nina leefde nog 40 jaar. Ze werd in het najaar van 1980 in Zwitserland vermoord.

In het werk van Kandinsky zijn onder meer geometrische invloeden terug te vinden.

DVD over het werk van Wassily Kandinsky

×