Weer een nieuwe theorie over de Mona Lisa

De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is misschien wel het meest besproken schilderij ter wereld. Ook deze week is het schilderij weer in het nieuws. “Mona Lisa was een man”, koppen kranten wereldwijd.

Italiaanse onderzoekers hebben het kunstwerk onderzocht en denken een mysterie te hebben opgelost. Over wie Da Vinci portretteerde bestaat namelijk nog altijd onduidelijkheid. Sommigen zeggen dat het een schilderij is van Da Vinci’s moeder of de vrouw van een koopman uit Florence, Lisa Gherardin.En vorig jaar werd nog beweerd dat de Mona Lisa in feite een zelfportet van Leonardo da Vinci was.

- advertentie -

Nu is er dus weer een nieuwe theorie. Italiaanse wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het oplossen van kunstmysteries stellen dat de kunstenaar zich bij het maken van de Mona Lisa liet inspireren door een van zijn leerlingen en mogelijke geliefde: Gian Giacomo Caprotti, beter bekend onder de naam Salai. Volgens Silvano Vinceti, voorzitter van het Italiaanse comité van cultureel erfgoed, zou Da Vinci in de ogen van de Mona Lisa de letters L en S hebben geschilderd. Dit zou voor Leonardo en Salai staan.

Het Louvre verwerpt dit. Het museum waar de Mona Lisa is te bewonderen heeft zowel in 2004 als in 2009 uitgebreid in een laboratorium laten onderzoeken en daarbij werden geen inscripties in de ogen aangetroffen.

Henk van Os bij Pauw & Witteman over de zaak:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: