ModeMode

Wim van Est, de eerste Nederlander in de gele trui

Op 16 juli 1951 veroverde wielrenner Wim van Est als eerste Nederlander ooit de gele trui in de Tour de France. Lang kon hij niet van zijn succes genieten. De volgende dag viel hij in het ravijn.

- ad -

Wim van Est wint de gele trui (Still Polygoon)
Wim van Est wint de gele trui (Still Polygoon)
De carrière van de wielrenner – die onder meer bijnamen kreeg als De Locomotief en IJzeren Willem – begon in 1946. In de periode daarvoor was hij onder meer actief geweest in de tabakssmokkel. Vanwege die handel zat hij ooit zelfs zes maanden in de cel.

Het eerste grote wielersucces van Wim van Est kwam in 1950. Hij won toen de klassieker Bordeaux-Parijs, een wedstrijd met een lengte van maar liefst 550 kilometer. Wim van Est was in deze periode ijzersterk en nam het jaar hierna ook deel aan de Tour de France. Op 16 juli veroverde hij, in de Pyreneeën, de gele trui. Een unicum. Niet eerder had een Nederlander de gele leiderstrui omgehangen gekregen.

De dag hierna vertrok Van Est als leider van het algemeen klassement. Maar die dag sloeg het noodlot toe. Tijdens de afdaling van de Col d’Aubisque kwam de Nederlander ten val. Van Est maakte een enorme schuiver maar had een engeltje op zijn schouder. Hoewel hij maar liefst zeventig meter naar beneden viel, was hij vrijwel ongedeerd. De Tour de France van Van Est was echter wel voorbij.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

In 1992 dook er een filmpje op waarop te zien is hoe de wielrenner met een ketting van fietsbandjes omhoog wordt gehesen. Wim van Est is in tranen. Niet zozeer omdat hij pijn heeft, maar omdat er een eind is gekomen aan zijn zijn Tour.

De val van Wim van Est

Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep ...
Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep … (Delpher)
Ook in die jaren wist het zakenleven al dat er met de Tour de France goed geld te verdienen was. Horlogefabrikant Pontiac had het Nederlandse team gesponsord en zette na de desastreuze val een advertentiecampagne op. Het bedrijf liet Van Est hierin zeggen:

Zeventig meter viel ik diep, mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep …

Andere successen

Wim van Est boekte in zijn carrière veel successen. Hij won in 1953 bijvoorbeeld ook als eerste Nederlander een etappe in de Ronde van Italië en veroverde daar de roze leiderstrui. Op de baan werd hij maar liefst vier keer Nederlands kampioen en hij behaalde drie podiumplekken tijdens het wereldkampioenschap achtervolging.

- ad -

In Nederland zijn verschillende straten naar de wielrenner vernoemd en in zijn woonplaats St. Willebrord staat sinds een aantal jaren een standbeeld.

- advertentie-

Lees ook: De wielrenner die tijdens een Tour-etappe een fles wijn leegdronk
Meer sportgeschiedenis
Overzicht van boeken over de geschiedenis va het wielrennen

- advertentie -

Ooggetuigen over de legende rond Wim van Est


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Top secret: Griekse mysteriescholen

  Top secret: Griekse mysteriescholen

  Rond 2500 v.Chr. ontstaan in Egypte de eerste mysteriescholen. Mysteriescholen zijn geheime instanties waar de politieke en culturele elite onderwijs kreeg in meditatietechnieken, bedoeld om een god of ‘het hogere zelf’ te vinden.Lees bericht »
 • De moord op Caesar

  De moord op Caesar

  Julius Caesar had de alleenheerschappij in het Romeinse Rijk veroverd en was er niet in geslaagd deze aanvaardbaar te maken voor zijn tijdgenoten, die de republiek zeer toegenegen waren. En dus werd hij vermoord, waarmee een nieuwe ronde burgeroorlogen onvermijdelijk …Lees bericht »
 • Het Marshallplan, of hoe Amerika het westen won

  Het Marshallplan, of hoe Amerika het westen won

  Veel west-Europese landen ontvingen vanaf 1947 Amerikaanse steun uit het zogenaamde Marshallplan. Deze moest de economieën weer aan de gang helpen.Lees bericht »
 • Korte geschiedenis van de verwarming

  Korte geschiedenis van de verwarming

  De geschiedenis van de verwarming gaat terug tot de Prehistorie. Het waren de Romeinen die de vloerverwarming introduceerden. In 1825 werd in Nederland de eerste CV-installatie aangelegd. Een korte geschiedenis van de (centrale) verwarming. - ad -Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!