/

Lijst van winnaars van de Tour de France (de Ronde van Frankrijk)

Van Maurice Garin tot Tadej Pogačar
Lijst van winnaars van de Tour de France (de Ronde van Italië) - cc - pixabay - stokpic
Lijst van winnaars van de Tour de France (de Ronde van Italië) - cc - pixabay - stokpic

De Tour de France, ook wel de Ronde van Frankrijk of kortweg de Tour, behoort samen met de Ronde van Italië (Giro d’Italia) en de Ronde van Spanje (Vuelta) tot de grootste wielerrondes ter wereld. De eerste editie vond plaats in 1903 en werd georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto. De eerste tourdirecteur was zijn jonge medewerker Georges Lefèvre.

Logo van de Tour de France
Logo van de Tour de France
Op deze pagina vind je een lijst van winnaars van de Tour de France, vanaf de eerste editie in 1903 tot en met 2019.

Verschillende wielrenners wonnen de Tour de France maar liefst vijf keer: de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain. De Amerikaan Lance Armstrong won de ronde tussen 1999 en 2005 zeven keer, maar die overwinningen werden later uit de boeken geschrapt, nadat Armstrong had bekend doping te hebben gebruikt. Voor deze edities van de Tour de France werden geen nieuwe winnaars aangewezen.

Doping had vaker invloed op de uiteindelijke uitslag. Zo staat de editie van 2006 op naam van de Spanjaard Óscar Pereiro Sio terwijl in Parijs aanvankelijk de Amerikaan Floyd Landis was gehuldigd. Vanwege dopinggebruik werd hij later echter uit de boeken geschrapt en kwam de Tourzege op naam van de nummer twee. Een jaar later leek de Deen Michael Rasmussen op weg naar de eindzege. Vier dagen voor het einde van de koers werd hij als klassementsleider vanwege dopinggebruik echter door zijn ploeg, Rabobank, uit koers genomen. Deze editie van de Ronde van Frankrijk werd vervolgens gewonnen door de Spanjaard Alberto Contador. In 2010 won hij de Tour de France nog een keer, maar Contador werd later vanwege vermeend dopinggebruik geschrapt uit de uitslag, waardoor deze editie officieel gewonnen is door de nummer twee: de Luxemburger Andy Schleck.

De Tour de France is twee keer gewonnen door een Nederlander, in 1968 door Jan Janssen en in 1980 door Joop Zoetemelk. In België kon men veel vaker juichen. Al achttien keer eindigde er namelijk een Belg als eerste in het algemeen klassement. Lucien Van Impe was in 1976 de laatste Belg die werd gehuldigd op de Champs-Élysées.

Boek: Over wielrennen in de lage landen

Lijst van winnaars van de Tour de France

Boek: Over wielrennen in de lage landen

Bekijk meer over:

Sportgeschiedenis, Wielrennen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: