Mauritshuis feestelijk heropend door koning

Het Mauritshuis in Den Haag is vrijdag in bijzijn van koning Willem-Alexander heropend. Het beroemde museum was twee jaar dicht in verband met een verbouwing en is qua oppervlakte bijna verdubbeld.

Mauritshuis (Hans van Heeswijk Architecten)

Mauritshuis (Hans van Heeswijk Architecten)

De openingsceremonie stond in het teken van het meest beroemde schilderij van het Mauritshuis: Meisje met de parel. Dit schilderij van Vermeer uit circa 1665 behoort tot de top 10 van ’s werelds bekendste kunstwerken. Begeleidt door zes ruiters van de Cavalerie Ere-Escorte, het Residentie Orkest en een fanfare werd het schilderij – verbeeld door het meisje in levende lijve – in een enorme transportkist ‘afgeleverd’ op het dak van het zeventiende-eeuwse museum.


Het levende schilderij maakte vervolgens een oversteek over een dertig meter hoog koord naar de nieuwe Royal Dutch Shell vleugel. Vervolgens kwam het Meisje na een verkenningstocht door het museum via de oude voordeur naar buiten en overhandigde de sleutel aan directeur Emilie Gordenker. Begeleid door acrobaten en muziek van Toeac verrichtte zij samen met Koning Willem-Alexander de officiële openingshandeling. De gehele ceremonie was voor het publiek vanaf de straat op videoschermen te volgen.

Het Mauritshuis is ondergrondse verbonden met een gebouw aan de overkant van de straat. In dit pand is niet alleen een tweede tentoonstellingsruimte te vinden. Het gebouw herbergt ook een kunstwerkplaats, evenementenzaal, bibliotheek, brasserie en museumshop.

- advertentie -

Lees ook: ‘Het Meisje’ en het Mauritshuis zijn terug
…en: Architectuur van het vernieuwde Mauritshuis
…en bekijk: Acht topstukken uit het Mauritshuis

Openingsafbeelding: Koning Willem-Alexander heropent het Mauritshuis – © Patrick Post (Mauritshuis)

Mauritshuis geopend door Willem-Alexander

Mauritshuis (Hans van Heeswijk Architecten)
Zaterdag opent het vernieuwde Mauritshuis de deuren voor het publiek. Het museum…
Skelet van de bekende Tyrannosaurus Rex 'Sue' - Foto: CC/Steve Richmond
Het lijkt erop dat de Tyrannosaurus rex die vorig jaar door medewerkers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: