Dark
Light

Neelie Kroes opent tentoonstelling over zijderoute

Auteur:
1 minuut leestijd
Bodhisattva - Turfan, Xinjiang, Bezeklik, 11de eeuw (State Hermitage Museum, St Petersburg)
Bodhisattva - Turfan, Xinjiang, Bezeklik, 11de eeuw (State Hermitage Museum, St Petersburg)

Bodhisattva - Turfan, Xinjiang, Bezeklik, 11de eeuw (State Hermitage Museum, St Petersburg)
Bodhisattva – Turfan, Xinjiang, Bezeklik, 11de eeuw (State Hermitage Museum, St Petersburg)
Eurocommissaris Neelie Kroes opent eind deze maand een grote tentoonstelling over de zijderoute in de Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling, Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage, geeft een breed overzicht van ’s werelds beroemdste handelsroute en haar rijke culturele erfenis.


In 1877 introduceerde de Duitse geograaf Ferdinand von Richthofen de naam ‘Grote zijderoute’ voor een keten van eeuwenoude handelsroutes via Centraal-Azië, tussen het Verre Oosten en het Westen. Ruim zeventien eeuwen was de Zijderoute het grootste handelsnetwerk ter wereld. Karavanen van soms wel duizend kamelen, paarden, ossen en ezels vervoerden goederen, kunstvoorwerpen en ideeën van oost naar west en van west naar oost, door woestijnen en over hooggebergtes.

Aan het eind van de negentiende eeuw werden de eerste opgravingen georganiseerd, vooral door Russische expedities. Er werden verdwenen steden, kloostergrotten en begraafplaatsen blootgelegd in Mongolië, West-China, de Centraal-Aziatische republieken, tot in de Kaukasus. Vele schatten, daterend van ver voor Christus tot de middeleeuwen, verschenen vanonder het zand. Muurschilderingen, zilver, goud, beschilderd zijde, beelden en sieraden, allemaal van hoge artistieke kwaliteit en getuigend van een betoverende culturele en religieuze uitwisseling. Verloren steden kregen weer glans: Khara-Khoto, Panjakent, Varakhsha. Oude, soms vergeten rijken keerden terug op de kaart: Sogdië, Parthië, Ustrushana.

Wat de Zijderoute aan de Russische onderzoekers prijsgaf is vanaf 1 maart, aan de hand van ruim 250 schatten uit de Hermitage St.-Petersburg, in het museum in Amsterdam te ontdekken. De tentoonstelling loopt tot 5 september 2014.

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×