70 jaar bevrijding in 70 oorlogsaffiches

Ter gelegenheid van de herdenking van 70 jaar bevrijding toont het Regionaal Archief Dordrecht 70 affiches uit de oorlogscollectie in een online tentoonstelling. Vanaf vrijdag is op de studiezaal en in Museum 1940-1945 Dordrecht ook een aantal originele affiches ‘live’ te zien.

Massavoeding Dordrecht - Drukkerij J. de Longte, juni 1945
Massavoeding Dordrecht – Drukkerij J. de Longte, juni 1945
De verzameling affiches uit de Tweede Wereldoorlog van de archiefinstelling bevat ongeveer duizend aanplakbiljetten. Affiches waarop de burgemeester van Dordrecht nieuwe Duitse maatregelen onder de aandacht van de bevolking brengt en waarschuwt tegen verzet daartegen. Maar ook affiches waarop de bezetter het nationaalsocialistische gedachtegoed propagandeert.

De affiches zijn verzameld door de gemeente, die ze in opdracht van de Duitsers moest ophangen. Al kort na de oorlog zijn ze overgedragen aan het stadsarchief en daar is de verzameling uitgebreid met materiaal uit andere regiogemeenten en schenkingen van particulieren.

Voor de online tentoonstelling zijn de affiches in een aantal thema’s ingedeeld. Zoals mobilisatie & bezetting, Duitse & NSB propaganda, werken in Duitsland (vrijwillig dan wel gedwongen), dagelijks leven, collectes, voedselvoorziening, strijd over de grenzen (Nederlands-Indië), de bevrijding & naoorlogse tijd.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: