Dark
Light

‘Auschwitz en Sobibor zijn geen Poolse vernietigingskampen!’

Auteur:
1 minuut leestijd
Auschwitz - cc
Auschwitz - cc

De Poolse regering heeft het strafbaar gemaakt om de nazi-concentratiekampen in het land aan te duiden als “Pools”. Wie Auschwitz, Sobibor of Treblinka voortaan “Poolse vernietigingskampen” noemt, kan veroordeeld worden tot maximaal drie jaar cel.

Treblinka, monument met gedenkstenen - cc
Treblinka, monument met gedenkstenen – cc
Dinsdag nam de regering hier een wetsvoorstel voor aan. In Polen vreest men dat, naarmate de tijd verstrijkt, de herinneringen aan de oorlog vervagen en de beruchte kampen straks bekend staan als Pools. Dat men een punt heeft, bleek ook vier jaar geleden duidelijk. De Amerikaanse president sprak toen tijdens de postume uitreiking van de Medal of Freedom aan een verzetsstrijder over een “Pools vernietigingskamp”.

De Poolse premier wees de president er na afloop boos op dat Obama een fout had gemaakt en het had moeten hebben over “Duitse vernietigingskampen in het door nazi’s bezette Polen”.

Het merendeel van de zes miljoen Joden die tijdens de Holocaust werden omgebracht, overleed in het door Duitsland bezette Polen. In dit oost-Europese land woonde voor de Tweede Wereldoorlog ook het grootste aantal Joden. De nazi’s bouwden in Polen verschillende grote vernietigingskampen.

Websites

In Polen bestaat al langer de angst dat mensen in de toekomst gaan denken dat deze vernietigingskampen op Pools grondgebied ook door Polen werden opgezet en dat dat land uiteindelijk de schuld krijgt voor veel misdrijven die tijdens de oorlog zijn begaan. Mede daarom vroeg het Poolse ministerie van Cultuur musea van voormalige concentratiekampen enkele jaren geleden hun internetadres aan te passen. De .pl achter de websites moest gewijzigd worden in .eu.

Meer Tweede Wereldoorlog
Boek: KL – Een geschiedenis van de naziconcentratiekampen

Beoordeel dit bericht

Score: van 5

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

×