Bemanning onderzeeboot Hr.Ms. K XVI herdacht

In Den Helder is woensdag een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor de 36 bemanningsleden van de Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. K XVI. Deze onderzeeboot zonk in december 1941 na een aanval van een Japanse onderzeeër.

Stuurwiel van de onderzeeboot – Foto: Defensie
Twee maanden geleden vond een Australisch-Singaporees sportduikteam het wrak van de onderzeeboot. Het wrak bevindt zich in de Zuid-Chinese Zee bij Borneo. Marine-experts van Defensie bekeken fotobeelden van het duikteam en zagen duidelijke kenmerken die uitsluitend op Nederlandse onderzeeboten zijn te vinden. Uiteindelijk werd vastgesteld dat het om het wrak van de K XVI ging.

De exacte positie van het wrak is niet bekendgemaakt omdat het wordt aangemerkt als een zeemansgraf. De marine ontving woensdag tijdens de herdenkingsbijeenkomst wel het stuurwiel van de onderzeeboot. Dit stuurwiel werd door de duikers boven water gehaald. Mattieu Borsboom, Commandant Zeestrijdkrachten, zei tijdens de bijeenkomst onder meer:

“De 36-koppige bemanning, waaronder zes Indische opvarenden hebben tegenover een Japanse overmacht dapper gestreden en uiteindelijk het hoogste offer gegeven voor volk en vaderland. Het zijn helden die het verdienen vandaag speciaal geëerd en herdacht te worden.”

Drie bemanningsleden ontvingen destijds al postuum het hoge ereteken voor dapperheid, de Bronzen Leeuw.

- advertentie -

De onderzeeboot maakte deel uit van de geallieerde strijdmacht die de Japanse invasie van het toenmalig Nederlands-Indië moest verhinderen. Nadat de onderzeeboot van duizend ton de Japanse onderzeebootjager Sagiri in de nacht van 24 op 25 december 1941 tot zinken wist te brengen, ging het marinevaartuig de volgende ochtend zelf ten onder na een torpedoaanval van de Japanse onderzeeboot I-66 in de Zuid-Chinese Zee.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: