Dark
Light

Christusbeeld in Rio de Janeiro (Brazilië)

Cristo Redentor – Christus de Verlosser
1 minuut leestijd
Christus de Verlosser, Rio de Janeiro (cc by 2.0)
Christus de Verlosser, Rio de Janeiro (cc by 2.0)

Het beeld Christus de Verlosser is waarschijnlijk het bekendste beeld van Brazilië. Het staat in de wijk Alto da Boa Vista boven op de berg Corcovado en kijkt uit over de stad Rio de Janeiro.

Christus de Verlosser, Rio de Janeiro (cc by 3.0)
Christus de Verlosser, Rio de Janeiro (cc by 3.0)

Dat het 38 meter hoge beeld bestaat, is vooral te danken aan de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij kwam in 1850 met het idee om een beeld van Jezus op de 710 meter hoge berg Corcovado te plaatsen. Prinses-regentes Isabella van Brazilië, die verzocht werd de buidel te trekken, vond dit echter geen goed plan. In 1889 werd het project definitief afgeblazen. In dat jaar werd Brazilië een republiek en werd in de wet vastgesteld dat kerk en staat gescheiden moesten blijven.

Toeristische trekpleister

In 1921 werd het idee nieuw leven ingeblazen door de kerk van Rio de Janeiro. Tien jaar later werd het beeld onthuld door de toenmalige president van Brazilië. De onthulling vond plaats op 12 oktober 1931. Het standbeeld, een enorme toeristische trekpleister, wordt beheerd door het aartsbisdom van Rio. Begin 2014 verloor het beeld door de bliksem een deel van een vinger. Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2014 was het beeld veelvuldig te zien, evenals tijdens de Olympische Spelen van 2016.

Lees ook: Nederlands-Brazilië (en het begin van de Nederlandse slavenhandel)

×