Dark
Light

Dichter en schrijver Rutger Kopland (77) overleden

Auteur:
1 minuut leestijd

Rutger Kopland
De Nederlandse dichter en schrijver Rutger Kopland is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat is onder meer bekendgemaakt door een redacteur van zijn uitgeverij, Van Oorschot.

Rutger Kopland, synoniem van Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker, werd in 1934 geboren in het Overijsselse stadje Goor. Na een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen ging Kopland aan de slag als psychiater.

Vanaf 1981 was de psychiater hoogleraarbiologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zich toen onder meer bezig met de betekenis van slaap en de biologische klok voor het emotionele leven van zowel gezonde als psychisch gestoorde mensen. Als hoogleraar schreef hij verschillende kritische essays over de medische stand en de psychiatrie.

Als dichter publiceerde Kopland in totaal veertien bundels. Zijn debuutbundel, Onder het vee, kwam uit in 1966. zijn laatste bundel verscheen in het najaar van 2008: Toen ik dit zag. Twee jaar geleden verscheen er ook nog een nieuwe druk van zijn Verzamelde gedichten.

Bloemlezingen uit het werk van Kopland verschenen onder meer in Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israel, Italië, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten.

In 1988 ontving Kopland de P.C.-Hooft-prijs voor zijn poëzie.

Documentaire over de dichter Rutger Kopland

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.869 actieve abonnees)

Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Ook interessant

Zelfde rubriek

×