Dichter en schrijver Rutger Kopland (77) overleden

Rutger Kopland
De Nederlandse dichter en schrijver Rutger Kopland is woensdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat is onder meer bekendgemaakt door een redacteur van zijn uitgeverij, Van Oorschot.

Rutger Kopland, synoniem van Rutger P. Hendrik van den Hoofdakker, werd in 1934 geboren in het Overijsselse stadje Goor. Na een studie aan de Rijksuniversiteit Groningen ging Kopland aan de slag als psychiater.

Vanaf 1981 was de psychiater hoogleraar

- advertentie -biologische psychiatrie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zich toen onder meer bezig met de betekenis van slaap en de biologische klok voor het emotionele leven van zowel gezonde als psychisch gestoorde mensen. Als hoogleraar schreef hij verschillende kritische essays over de medische stand en de psychiatrie.

Als dichter publiceerde Kopland in totaal veertien bundels. Zijn debuutbundel, Onder het vee, kwam uit in 1966. zijn laatste bundel verscheen in het najaar van 2008: Toen ik dit zag. Twee jaar geleden verscheen er ook nog een nieuwe druk van zijn Verzamelde gedichten.

Bloemlezingen uit het werk van Kopland verschenen onder meer in Engeland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israel, Italië, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten.

In 1988 ontving Kopland de P.C.-Hooft-prijs voor zijn poëzie.

Documentaire over de dichter Rutger Kopland

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: