Dark
Light

‘Dichter in de jungle’ beste historische boek van 2019

Roelof van Gelder wint Libris Geschiedenis Prijs
1 minuut leestijd
'Dichter in de jungle' - Detail van de boekcover
'Dichter in de jungle' - Detail van de boekcover

Historicus Roelof van Gelder heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2019 ontvangen voor zijn boek Dichter in de jungle, een biografie van over de Schots-Nederlandse officier John Gabriel Stedman.

Dichter in de jungle John Gabriel Stedman (1744-1797)
Dichter in de jungle
John Gabriel Stedman (1744-1797)
De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van twintigduizend euro verbonden. De prijsuitreiking vond zondagochtend plaats tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT.

Volgens de jury is het winnende boek meeslepend geschreven en gedocumenteerd. In het juryrapport staat onder meer:

“Dit boek is een spannend geschreven biografisch portret, waarin dood, verderf, romantiek en tragiek elkaar afwisselen; maar het is zoveel meer dan dat. Van Gelder schildert door de ogen van zijn hoofdpersoon John Gabriel Stedman een tijdsbeeld en een mentaliteit. De lezer maakt mee hoe onmenselijk het slavernijstelsel in Suriname functioneerde, zonder dat hem door de schrijver een oordeel wordt opgedrongen.”

John Gabriel Stedman bij een weggelopen slaaf
John Gabriel Stedman bij een weggelopen slaaf (Publiek Domein – wiki)
Roelof van Gelder publiceerde eerder onder meer het historische boek Naar het aards paradijs, over de ontdekker van Paaseiland.

Stedman

John Gabriel Stedman is vooral bekend als de auteur van het in 1796 verschenen boek Narrative of Five Years Expedition Against the Revolted Negroes of Surinam. Hierin deed hij verslag van een expeditie die als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. Het rijk geïllustreerde werk werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Stedman beschreef gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Hierdoor werd zijn boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij.

Het winnende boek: Dichter in de jungle

Roelof van Gelder over ‘Dichter in de jungle’:

×