Dark
Light

Duitse justitie spoort bijna twintig bewakers Majdanek op

1 minuut leestijd

Crematorium van Majdanek
Crematorium van Majdanek
De Duitse justitie heeft twintig mannen opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Majdanek in Polen zouden hebben gewerkt. Het is nog onduidelijk of de mannen ook vervolgd zullen worden.


De personen zijn opgespoord door het onderzoekscentrum voor nazimisdaden in Ludwigsburg. Eerde slaagde dit onderzoekscentrum van de Duitse justitie er al in enkele tientallen voormalige bewakers van concentratiekamp Auschwitz op te sporen.

De dossiers zijn allemaal voorgelegd aan de deelstaten waar de bewuste personen wonen. Volgens sommige berichten zou de documentatie “erg dun” zijn en is het daarom nog maar de vraag of de mogelijke bewakers van Majdanek inderdaad vervolgd zullen worden.

Kamp Majdanek begon in 1941 als een kamp voor Sovjet-krijgsgevangen. Later werden er ook Joden opgesloten die afkomstig waren uit het getto van Lublin. Vanaf het najaar van 1942 werd het kamp gebruikt als vernietigingskamp voor Joden. In het kamp zijn naar schatting 300.000 personen om het leven gebracht.

De Duitse justitie probeerde in kaart te brengen welke SS’ers tussen 1942 en 1943 in het kamp werkten en spoorde hen vervolgens op.

×