Week van de koloniale geschiedenis

Duitse justitie spoort bijna twintig bewakers Majdanek op

Crematorium van Majdanek
Crematorium van Majdanek
De Duitse justitie heeft twintig mannen opgespoord die tijdens de Tweede Wereldoorlog als bewaker in vernietigingskamp Majdanek in Polen zouden hebben gewerkt. Het is nog onduidelijk of de mannen ook vervolgd zullen worden.


De personen zijn opgespoord door het onderzoekscentrum voor nazimisdaden in Ludwigsburg. Eerde slaagde dit onderzoekscentrum van de Duitse justitie er al in enkele tientallen voormalige bewakers van concentratiekamp Auschwitz op te sporen.

De dossiers zijn allemaal voorgelegd aan de deelstaten waar de bewuste personen wonen. Volgens sommige berichten zou de documentatie “erg dun” zijn en is het daarom nog maar de vraag of de mogelijke bewakers van Majdanek inderdaad vervolgd zullen worden.

Kamp Majdanek begon in 1941 als een kamp voor Sovjet-krijgsgevangen. Later werden er ook Joden opgesloten die afkomstig waren uit het getto van Lublin. Vanaf het najaar van 1942 werd het kamp gebruikt als vernietigingskamp voor Joden. In het kamp zijn naar schatting 300.000 personen om het leven gebracht.

- advertentie -

De Duitse justitie probeerde in kaart te brengen welke SS’ers tussen 1942 en 1943 in het kamp werkten en spoorde hen vervolgens op.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: