‘Elfstedentocht verdient plek op Unesco-lijst’

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vindt dat de Elfstedentocht een plek verdient op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van VN-organisatie Unesco.

Elfstedentocht
Unesco heeft sinds 2001 een lijst van immaterieel erfgoed. Op die lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”. Voordat de Elfstedentocht aan de lijst toegevoegd kan worden, zal Nederland eerst het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed uit 2003 moeten ondertekenen. De regering heeft al verschillende keren aangegeven dit wel van plan te zijn.

De VIE vindt dat volgende week een goed moment is om verder te spreken over ratificatie van het verdrag. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) opent dan in Deurne namelijk een door het VIE georganiseerde internationale conferentie over immaterieel erfgoed. De staatssecretaris heeft het VIE eerder al opdracht gegeven om samen met enkele andere partijen een plan van aanpak te maken voor de lijst van immaterieel erfgoed. Hoe dat plan er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk, maart als het aan het VIE ligt krijgt de Elfstedentocht zeker een plek op de Nationale Inventaris:

“De koortsachtige spanning rond de tocht der tochten maakt één ding wel duidelijk: bij de Elfstedentocht gaat het met recht om levend erfgoed dat alle Nederlanders diep beroert. Het verdient, met andere woorden, een plek op de UNESCO lijst van het immaterieel erfgoed.”

Eind vorig jaar pleitte het Sint Nicolaas Genootschap Nederland er nog voor om ook het sinterklaasfeest op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco te laten plaatsen.

- advertentie -

Boek: Winter! – Hollandse feesten, feiten en tradities

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: