Dark
Light

‘Sinterklaasfeest moet op erfgoedlijst Unesco’

Auteur:
1 minuut leestijd
Sinterklaas en Zwarte Piet op de motor (1947) - Nederlands Fotomuseum
Sinterklaas en Zwarte Piet op de motor (1947) - Nederlands Fotomuseum

Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland wil dat het sinterklaasfeest een plek krijgt op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van Unesco. Dat meldt het ANP zaterdag.

Sinterklaas – Foto: CC/Gaby Kooiman
Unesco heeft sinds 2001 een lijst van immaterieel erfgoed. Op de lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”. Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland wil dus dat ook het sinterklaasfeest een plek krijgt op deze lijst.

Onder meer de tango en de flamenco staan al op de lijst. Ander immaterieel erfgoed op de lijst is bijvoorbeeld het Iraans Nieuwjaar, Chinese kalligrafie en de Heilig-Bloedprocessie in Brugge. Enkele dagen geleden werd de lijst uitgebreid met de muzieksoorten fado en mariachi. Ook het zogenaamde Leuvense jaartallenleven staat sinds kort op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Voordat het sinterklaasfeest aan de lijst kan worden toegevoegd, zal Nederland eerst het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed uit 2003 moeten ondertekenen. Dit gebeurt waarschijnlijk begin volgend jaar. Daarna krijgt het genootschap te horen wat precies de eisen zijn voor een aanvraag.

Het Sint Nicolaas Genootschap Nederland wil het verzoek samen met de Belgen indienen. Zij hebben de sinterklaasviering ook al jaren op een nationale inventaris van cultureel erfgoed staan.

Lees ook: De geschiedenis van Sinterklaas
…of: Lijst van Werelderfgoederen in Nederland (UNESCO)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 50.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.015 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×