Dark
Light

Fort Boyard – Bekend van het televisieprogramma

Auteur:
1 minuut leestijd
Fort Boyard - Bekend van het televisieprogramma
Fort Boyard - Bekend van het televisieprogramma (CC BY-SA 3.0 - wiki)

Fort Boyard is een ovaalvormig verdedigingswerk voor de Franse westkust dat bij het grote publiek vooral bekend werd doordat er een televisiespel werd opgenomen.

Het fort gezien vanuit de lucht
Het fort gezien vanuit de lucht (CC BY-SA 3.0 – Lapi – wiki)
Fort Boyard bevindt zich tussen de eilanden Île d’Aix en Île d’Oléron. Al in de tijd van Lodewijk XIV (1638-1715) werd gesproken over de bouw van een fort op deze locatie. Het fort moest een belangrijke bijdrage leveren aan de verdediging van Rochefort tegen Engelse aanvallen. Na veel discussies zag men in deze periode echter van de bouw van het fort af.

In 1801 gaf Napoleon Bonaparte opdracht het fort alsnog te bouwen. Het moest als een soort stenen schip op een rif van zand en steen gebouwd worden. Drie jaar nadat Napoleon besloten had dat het fort er moest komen, werd een begin gemaakt met de bouw. Voorspoedig verliepen de werkzaamheden echter niet. De bouw liep onder meer vertraging op door zware stormen en aanvallen van de Britten zorgden er uiteindelijk voor dat het werk na enige tijd helemaal stil kwam te liggen. In 1809 werd er een opnieuw een poging gedaan het fort te voltooien maar ook dit keer werd het werk al snel weer onderbroken.

Voltooiing

Dertig jaar later gaf koning Lodewijk Filips I (1773-1850) opdracht het fort alsnog te voltooien. Dit in een periode waarin de spanningen tussen Frankrijk en Engeland opnieuw opliepen. In 1857 was het fort uiteindelijk voltooid en kon het in gebruik genomen worden. Het fort bood plaats aan een garnizoen van tweehonderdvijftig man.

Tot 1913 behield het fort een militaire functie.

Interieur van Fort Boyard
Interieur van Fort Boyard (CC BY-SA 4.0 – Bmarceau – wiki)

Spelprogramma

Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw is het fort geregeld het decor geweest van het televisieprogramma Les Clés de Fort Boyard (De Sleutels van Fort Boyard). Het spelprogramma werd niet alleen in Frankrijk uitgezonden, maar ook in landen als Rusland, de Verenigde Staten, Israël en Nederland en België.

Fragment uit Nederlandse aflevering van de spelshow:

https://www.youtube.com/watch?v=71wGrj7HUyQ

×