Dark
Light

Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Duitse componist

Het leven van de klassieke componist
3 minuten leestijd
Georg Friedrich Händel
Georg Friedrich Händel

De Duitse componist George Friedrich Händel (1685-1759) is bij het grote publiek vooral bekend geworden om zijn tientallen opera’s. Als een van zijn bekendste werken geldt het oratorium Messiah, dat een enorm succes werd. Het was zo druk bij uitvoeringen van deze opera, dat het dames die de voorstelling bezocht verboden werd om hoepelrokken te dragen. Zo bleef er meer ruimte over in de zaal en konden meer bezoekers de Messiah beluisteren. Wie was deze Georg Friedrich Händel?

Georg Friedrich Händel
Georg Friedrich Händel
George Friedrich Händel valt misschien nog wel het best te typeren als een kosmopoliet. Geboren in Duitsland, leerde hij muziek componeren in Italië, terwijl hij het grootste deel van zijn leven in Engeland woonde. Hij geldt naast Bach, Mozart, Ludwig van Beethoven en Vivaldi als een van de grootte muziekmakers aller tijden.

Het leven van George Friedrich Händel in vogelvlucht

Georg Friedrich Händel kwam op 23 februari 1685 ter wereld in de Duitse stad Halle an der Saale, in het toenmalige Heilige Roomse Rijk. Hij werd geboren in hetzelfde jaar als Johann Sebastian Bach (1685-1750). Händel kwam niet zoals Bach uit een muzikale familie, maar uit een familie van rijke handelaren.

Al vroeg bleek dat Händel muzikaal talent had, hoewel zijn vader – die barbier en chirurgijn was – zich hiertegen aanvankelijk verzette. Händel oefende stiekem en in 1693 viel zijn muzikale talent op bij hertog Johan Adolf I van Saksen-Weißenfels (1649-1697). De hertog regelde dat Händel een muzikale opleiding kon volgen.

In 1702 begon Händel aan en rechtenstudie. Inmiddels had hij als organist van de protestantse Domkerk in Halle naam en faam gemaakt. In 1703 gaf hij zowel zijn studie als organistenbaan op en trok hij naar Hamburg. In de jaren hierna reisde Händel onder meer naar Florence, Rome, Napels en Venetië, waar hij zijn muziek ten gehore bracht en succes had.

Via een vriend kreeg Händel in 1710 een baan als hofkapelmeester in Hannover. Hierna reisde hij in 1710 en 1712 naar Londen. Na deze twee reizen besloot Händel blijvend in Londen te gaan wonen. Hij werd Engels staatsburger. Gedurende een groot deel van zijn leven was Händel de hofcomponist van de Engelse koning.

Georg Friedrich Händel en koning George I op de rivier de Thames (Edouard Hamman)
Georg Friedrich Händel en koning George I op de rivier de Thames (Edouard Hamman)

Tijdens zijn verblijf in Londen componeerde Händel tal van opera’s, orgelcomposities en andere werken.

Toen Händel al op leeftijd was gekomen, bezocht hij ook de Nederlanden. Gedurende een reis naar de stad Haarlem in de Republiek, in 1740, kreeg Georg een ongeluk. Hierdoor werd zijn toch al broze gezondheid verder aangetast en raakte hij blind aan één oog. Een jaar later kwam zijn beroemde compositie Messiah uit. In 1750 bezocht Händel Haarlem nogmaals en raakte opnieuw onder de indruk van het orgel van de St. Bavo-kerk.

Händel overleed op 14 april 1759 in Londen.

Muziekcarrière: grootste composities van Händel

Gedurende zijn carrière als componist schreef Händel veel dramatische muzikale werken. Onder meer 42 opera’s, maar ook 29 oratoria, ruim 120 cantates, duetten en trio’s. In totaal schreef hij ruim 610 muzikale stukken. Ook kerkmuziek voor het orgel, complete orgelconcerten, diverse ode’s en serenades behoren tot zijn grote repertoire.

Als grootste compositie van Händel wordt zijn ‘Messiah’ (1741) beschouwd. Andere beroemde muzikale stukken die Händel schreef, zijn ‘Rinaldo’ (1711), ‘Utrecht te Deum’ (1713), ‘Water Muziek’ (1717) en ‘Muziek voor Koninklijk Vuurwerk’ (1749).

Lees ook: Geschiedenis en tekst van de Champions League-hymne
…en: Johann Sebastian Bach – leven en werken
Lees meer biografieën van componisten
Boek: Geschiedenis van de muziek – Curt Sach en Otto Hamburg

Bronnen

Internet
-https://www.allmusic.com/artist/george-frederick-handel-mn0000805740/biography
-https://www.britannica.com/biography/George-Frideric-Handel
-http://www.newworldencyclopedia.org/entry/George_Frideric_Handel
-https://onh.nl/verhaal/een-eregalerij-aan-beroemde-bezoekers
-https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/biografie/177502-georg-friedrich-handel-1685-1759-componist.html

×