Dark
Light

Gesproken monument: De 102.000 Namen Lezen

2 minuten leestijd
Monument van de 102.000 stenen in Voormalig Kamp Westerbork
Monument van de 102.000 stenen in Voormalig Kamp Westerbork (CC BY-SA 2.5 nl - Onderwijsgek - wiki)

Zes dagen en vijf nachten worden op het terrein van voormalig Kamp Westerbork de namen van 102.000 Joden en Roma en Sinti voorgelezen. Zij overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog in kampen als Auschwitz, Sobibor, Theresiënstadt en Bergen Belsen als gevolg van de naziterreur.

De herdenking, getiteld De 102.000 Namen Lezen, vindt plaats van 22 tot en met 27 januari 2020. Op die laatste dag wordt wereldwijd de bevrijding van Auschwitz herdacht, dan precies vijfenzeventig jaar geleden. De namen van alle gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma worden voorgelezen door overlevenden, nabestaanden, scholieren, bewindslieden, bekende Nederlanders en andere geïnteresseerden. Er nemen meer dan achthonderd lezers uit binnen- en buitenland aan de herdenking deel. Ieder van hen leest tien minuten lang de namen van Joodse slachtoffers en Sinti en Roma, die uit Nederland zijn weggevoerd en nooit zijn teruggekeerd. De hele herdenking duurt ruim 118 uur. Herinneringscentrum Kamp Westerbork:

“Het noemen van de namen doet ervaren dat 102.000 niet een getal is, maar dat het gaat om 102.000 keer een vader, een moeder, een oma, een broer, een nicht, een vriend.”

Koning Willem-Alexander tijdens de 102.000 Namen herdenking in 2015:

Auschwitz-overlevenden

De belangstelling om deel te nemen was groot. Binnen vijf dagen moest de inschrijving worden gesloten. Auschwitz-overlevenden Ernst Verduin en Mirjam Weitzner-Smuk lezen als eerste en laatste een serie namen. Beiden vertegenwoordigen de steeds kleiner wordende groep overlevenden, die hun verhaal aan volgende generaties kunnen vertellen. Bij drie leesbeurten wordt een doventolk ingezet. Dat is bij de lezers van de Stichting Dovenshoah, die zo de dove slachtoffers van de Holocaust willen herdenken. Opvallend is het grote aantal scholen dat zich voor De 102.000 Namen Lezen heeft aangemeld. OBS de Viermaster Veendam was vijftien jaar geleden als enige onderwijsinstelling vertegenwoordigd, nu gaan scholieren van diverse middelbare scholen en studenten van mbo-opleidingen en hogescholen namen lezen.

Het lezen is 24 uur per dag te volgen via de website www.102000namenlezen.nl. De herdenking vindt plaats bij De 102.000 Stenen, een monument op de voormalige appèlplaats van het kamp.

Wereldwijd worden op 27 januari herdenkingen gehouden om stil te staan bij de ruim zes miljoen Joden die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. vernietigingskamp Auschwitz werd op 27 januari 1945 bevrijd door soldaten uit de Sovjet-Unie. Voormalig VN-voorzitter Kofi Annan riep in 2005 de dag daarom uit tot Holocaust Memorial Day.
×