Dark
Light

Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus

Auteur:
1 minuut leestijd
Willem van der Marck, heer van Lumey - 1560-1580, Nationaal Archief
Willem van der Marck, heer van Lumey - opperbevelhebber van de vloot der watergeuzen - 1560-1580, Nationaal Archief

Verdieping van Nederland

Willem van der Marck, heer van Lumey (1560-1580, Nationaal Archief)
Te zien tot en met oktober 2013

Dirk Woutersz. van Catwijk stelt in de zestiende eeuw een geschiedenis van de familie Van Wassenaer samen, op basis van archieven en oude kronieken. De band staat vol afbeeldingen en beschrijvingen van voorouders en op dat moment nog levende familieleden.

Eén van hen is Willem van der Marck, heer van Lumey. Hij is aanvoerder van de watergeuzen die zich verzetten tegen het Spaanse bewind en die in 1572 Den Briel innemen. Op deze afbeelding wordt hij als veroveraar van deze stad geportretteerd. Op de achtergrond zien we een profiel van de stad en links zijn familiewapen. De betekenis van de hond is onduidelijk. Misschien verwijst dit naar het verhaal dat gaat over zijn dood als gevolg van een beet van een hond?

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een afbeelding van Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×