Week van de koloniale geschiedenis

Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus

Verdieping van Nederland

Willem van der Marck, heer van Lumey (1560-1580, Nationaal Archief)
Te zien tot en met oktober 2013

Dirk Woutersz. van Catwijk stelt in de zestiende eeuw een geschiedenis van de familie Van Wassenaer samen, op basis van archieven en oude kronieken. De band staat vol afbeeldingen en beschrijvingen van voorouders en op dat moment nog levende familieleden.

Eén van hen is Willem van der Marck, heer van Lumey. Hij is aanvoerder van de watergeuzen die zich verzetten tegen het Spaanse bewind en die in 1572 Den Briel innemen. Op deze afbeelding wordt hij als veroveraar van deze stad geportretteerd. Op de achtergrond zien we een profiel van de stad en links zijn familiewapen. De betekenis van de hond is onduidelijk. Misschien verwijst dit naar het verhaal dat gaat over zijn dood als gevolg van een beet van een hond?

Vorige topstuk

- advertentie -

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een afbeelding van Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: