//

Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus

Willem van der Marck, heer van Lumey - 1560-1580, Nationaal Archief
Willem van der Marck, heer van Lumey - opperbevelhebber van de vloot der watergeuzen - 1560-1580, Nationaal Archief

Verdieping van Nederland

Willem van der Marck, heer van Lumey (1560-1580, Nationaal Archief)
Te zien tot en met oktober 2013

Dirk Woutersz. van Catwijk stelt in de zestiende eeuw een geschiedenis van de familie Van Wassenaer samen, op basis van archieven en oude kronieken. De band staat vol afbeeldingen en beschrijvingen van voorouders en op dat moment nog levende familieleden.

Eén van hen is Willem van der Marck, heer van Lumey. Hij is aanvoerder van de watergeuzen die zich verzetten tegen het Spaanse bewind en die in 1572 Den Briel innemen. Op deze afbeelding wordt hij als veroveraar van deze stad geportretteerd. Op de achtergrond zien we een profiel van de stad en links zijn familiewapen. De betekenis van de hond is onduidelijk. Misschien verwijst dit naar het verhaal dat gaat over zijn dood als gevolg van een beet van een hond?

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: een afbeelding van Willem van der Marck, heer van Lumey en watergeus. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: