Dark
Light

Hoe Simon Hornman ontsnapte uit Kamp Westerbork

Auteur:
1 minuut leestijd

Aankomende zondag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork weer een ooggetuigenlezing gehouden. Simon Hornman vertelt dan hoe hij de Tweede Wereldoorlog overleefde.

Bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden vaker ooggetuigenlezing gehouden. Overlevenden van de Holocaust vertellen dan over hun oorlogservaringen en gaan na afloop met het publiek in gesprek. Het herinneringscentrum over Simon Hornman:

“Simon Hornman (1926) is een tiener wanneer hij met zijn oom en tante in kamp Westerbork terecht komt. Binnen twee weken worden oom en tante op transport gesteld naar Auschwitz. Simon weet een baantje als ordonnans te bemachtigen. Als voetballiefhebber neemt Simon deel aan de voetbalwedstrijden die in kamp Westerbork georganiseerd worden.

Het baantje als ordonnans zal Simon het leven redden. Op een dag blijkt zijn naam op de lijst te staan voor transport. Door een identiteitskaart te vervalsen lukt het Simon aan het transport te ontkomen. “Je leefde van het ene transport naar het andere. En als het transport weer weg was, was je opgelucht, had je weer een week uitstel”. Twee maanden later komt zijn naam nogmaals op de transportlijst te staan. Ditmaal heeft Simon een ander plan. Het lukt hem om uit kamp Westerbork te ontsnappen. “En toen ben ik fluitend het kamp uitgewandeld.” Simon duikt onder in Limburg en maakt daar de bevrijding mee.”

Simon Hornman gaat in de lezing nader in op de rol van voetbal tijdens zijn verblijf in Westerbork. De tentoonstelling Het Verdwenen Elftal die momenteel in het herinneringscentrum is te zien, gaat over het voetbal in kamp Westerbork, de spelers en hun publiek.

Sport nam in de nazi-ideologie een prominente plaats in, en het plan paste in het idee dat de nazi’s voor Westerbork in gedachten hadden. In het kamp was sprake van een schijnwereld. Met een formidabel ziekenhuis, hoogstaand cabaret en theater, en bijvoorbeeld sport wilde de Duitse kampleiding de kampgevangenen een rad voor ogen draaien. Voetbal als afleiding en valse hoop ineen. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 1 juli.

De lezing van Simon Hornman in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork begint zondag 24 juni om 14.00 uur. Toegang tot de lezing is bij de prijs van het museum inbegrepen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×