Week van de koloniale geschiedenis

Jonge zelfportretten van Rembrandt en Degas

Degas’ ‘Zelfportret met zachte hoed’ (1857-1858) & Rembrandts ‘Zelfportret als jonge man’ (1629) – Klik voor een vergroting
Het Rijksmuseum in Amsterdam toont deze zomer een reeks zelfportretten van de jonge kunstenaars Rembrandt van Rijn en Edgar Degas. Het museum heeft dat maandag bekendgemaakt.

De Franse impressionistische kunstenaar Edgar Degas (1834-1917) liet zich onder meer inspireren door de oude meester Rembrandt van Rijn (ca. 1606-1669). Het Rijksmuseum heeft naar aanleiding van dat gegeven een tentoonstelling samengesteld over de invloed van Rembrandt op Degas.

Het museum organiseert ieder jaar een expositie waarin getoond wordt hoe de meesters uit de

- advertentie -Edgar Degas, Zelfportret in schilderskiel, ca 1855 – © Metropolitan

Hollandse Gouden Eeuw latere kunstenaars hebben geïnspireerd.

Vorig jaar toonde het museum welke invloed Jan Steen heeft uitgeoefend op het werk van de spaanse kunstenaar Joan Miró (1893-1983). Dit jaar is het dus de beurt aan Edgar Degas. Deze kunstenaar werd in zijn jonge jaren sterk beïnvloed door de zelfportretten van de jonge Rembrandt. Het museum:

De zelfportretten tonen de kunstenaars op ongeveer 23-jarige leeftijd, toen ze beiden aan het begin van een illustere carrière stonden. Degas bevond zich op dat moment in Rome, waar hij studies maakte van onder andere oude meesters en raakte hier geïnspireerd door de etsen van de meester. Dit blijkt met name uit zijn experimenten met verschillende houdingen en het in die tijd al door velen geroemde gebruik van licht en schaduw.

Het museum toont behalve een groot aantal etsen van Rembrandt en het Zelfportret op jonge leeftijd uit de eigen collectie ook een zelfportretje van Rembrandt op paneel uit de Alte Pinakothek in München. De zelfportretten van Degas zijn volgens het Rijksmuseum zelden bij elkaar getoond. Ze zijn afkomstig uit gerenommeerde collecties zoals het Metropolitan in New York, The National Gallery of Art in Washington en The Getty Museum in Los Angeles.

De tentoonstelling is te zien van 1 juli tot en met 23 oktober 2011 en reist hierna door naar The Clark Art Institute in Williamstown en het Metropolitan in New York.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: