Dark
Light

Laatste bemanningslid van de Enola Gay overleden

Auteur:
1 minuut leestijd
Theodore VanKirk (links) met Paul Tibbets en Tom Ferebee
Theodore VanKirk (links) met Paul Tibbets en Tom Ferebee

In Amerika is maandag op 93-jarige leeftijd Theodore VanKirk overleden. Hij was het laatste nog levende bemanningslid van de B-29-bommenwerper Enola Gay die in 1945 een atoombom liet vallen op de Japanse stad Hiroshima.

VanKirk, bijgenaamd ‘Dutch’, was navigator aan boord van het schip dat bestuurd werd door piloot Paul Tibbets. Het vliegtuig was naar diens moeder vernoemd.

De aanval op Hiroshima vond plaats op 6 augustus 1945. Met het gooien van de atoombom wilde Amerika het einde van de Tweede Wereldoorlog bespoedigen. Gedurende de oorlog was in Amerika het zogenaamde Manhattan Project van start gegaan, een uitermate geheim project waarbij gewerkt werd aan de ontwikkeling van de atoombom.

De drie meter lange atoombom die op Hiroshima werd gegooid, had de naam Little Boy. Bij de atoomaanval kwamen 140.000 mensen om het leven. Drie dagen hierna werd nog een tweede atoombom op de stad Nagasaki gegooid die zeker 80.000 mensen het leven kostte. Hierna gaven de Japanners zich over en kwam er een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×