Dark
Light

Lijst van winnaars van de Afrika Cup (1957-2024)

Afrikaans kampioenschap voetbal
Auteur:
2 minuten leestijd
Afrika Cup - openingsceremonie, 2021
Afrika Cup - openingsceremonie, 2021 (CC BY-SA 4.0 - Happiraphael - wiki)

De Afrika Cup is het belangrijkste voetbaltoernooi op het Afrikaanse continent. Het toernooi wordt om de twee jaar gehouden en wordt georganiseerd door de Afrikaanse voetbalconfederatie (CAF). Het evenement is inmiddels toe aan de vierendertigste editie. Het laatste toernooi loopt van 13 januari tot 11 februari 2024 en werd afgewerkt in Ivoorkust, dat het toernooi ook won.

Trofee van de Afrika Cup
Trofee van de Afrika Cup (CC BY-SA 4.0 – Franco237 – wiki)
De Afrika Cup begon in 1957 tamelijk klein. Aan de eerste editie deden namelijk slechts vier landen mee. En één van die landen, Zuid-Afrika, werd op het laatste moment vanwege de apartheid ook nog eens uitgesloten van deelname. Tegenwoordig moeten er veel meer wedstrijden afgewerkt worden voor een land tot continentaal kampioen uitgeroepen kan worden. Aan de editie van 2024 doen vierentwintig landen mee.

De winnaar van de Afrika Cup plaatst zich automatisch voor de FIFA Confederations Cup, een belangrijk toernooi tussen de kampioenen van de zes overkoepelende continentale voetbalbonden.

Enkele opvallende feiten: Egypte is met 7 eindoverwinningen met afstand het succesvolste Afrikaanse voetballand. Op nummer twee en drie staan respectievelijk Kameroen (5 eindzeges) en Ghana (4). Marokko, een land dat in Nederland op de voet wordt gevolgd, won het prestigieuze toernooi tot nu toe één keer, in 1976. In 2004 was het land verder verliezend finalist.

Topscorers aller tijden van het toernooi zijn Samuel Eto’o (Kameroen, 18 doelpunten), Laurent Pokou (Ivoorkust, 14) en Rashidi Yekini (Nigeria, 13).

Nog een toernooi

Sinds 2009 kent Afrika het ook de African Championship of Nations. Aan dit voetbaltoernooi mogen alleen voetballers meedoen die uitkomen in de eigen nationale competitie. Dat is een groot verschil met de Afrika Cup. Veel sterspelers van dat toernooi spelen in met name de grote Europese competities.

×