Dark
Light

Louvre heeft nieuwe vleugel met islamkunst

Auteur:
1 minuut leestijd
Vleugel met islamkunst van het Louvre
Vleugel met islamkunst van het Louvre

Still YouTube
Het Louvre in Parijs heeft sinds deze week een nieuwe vleugel die helemaal is gewijd aan de islam. De vleugel werd geopend in aanwezigheid van de Franse president François Hollande.

De nieuwe vleugel heeft een oppervlakte van driehonderd vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen. De voormalige Franse president Jacques Chirac kwam in 2001 met het idee om een vleugel van het Louvre aan de islam te wijden


en de eerste steen werd zes jaar later gelegd door diens opvolger, Nicolas Sarkozy.

In de nieuwe tentoonstellingsruimte presenteert het wereldberoemde museum in Parijs zijn collectie islamkunst. Het Louvre heeft voor de nieuwe vleugel onder meer financiële steun ontvangen van de Franse staat en van landen als Marokko, Koeweit, Azerbeidzjan en Oman. In totaal heeft het complex ongeveer 38,5 miljoen euro gekost.

Het Louvre zegt in het nieuwe complex de grootsheid en het belang van de islamkunst in de wereldgeschiedenis te willen tonen. De islamcollectie van het museum bestaat uit ongeveer tweeduizend stukken. De oudste dateren uit de zevende eeuw en de jongste uit de negentiende eeuw.

Het museum zegt niet alleen stil te willen staan bij religie maar ook bij de islam als beschaving. In Frankrijk wonen ongeveer vier miljoen moslims.

De nieuwe vleugel is ontworpen door de Italiaanse architect Mario Bellini. Met name het golvende dak springt in het oog. Dit dak, dat daglicht doorlaat en ondersteund wordt door acht dunne buizen, staat symbool voor een zijden sluier.

Het complex is vanaf zaterdag toegankelijk voor het publiek.

×