Musea lanceren digitaal kennisplatform over Delfts Blauw

Vijf musea hebben de handen ineen geslagen voor de oprichting van een kennisplatform over Delfts aardewerk. Op een tweetalige website is straks informatie te vinden over een groot deel van de Nederlandse collectie Delfts aardewerk.

Delfts Blauw misbaksel uit ca. 1650
Delfts Blauw misbaksel uit ca. 1650
Volgens de initiatiefnemers is Delfts Blauw hét toonbeeld van Hollandse ondernemersgeest en creativiteit.


Museum Arnhem, Gemeentemuseum Den Haag, Paleis Het Loo, Museum Prinsenhof Delft en Rijksmuseum zijn alle vijf in het bezit van bijzondere collecties Delfts aardewerk. Op de website www.delftsaardewerk.nl, die volgende week donderdag gelanceerd wordt, zal informatie te vinden zijn over dat aardewerk.

De site moet hét kenniscentrum worden waar professionals en liefhebbers van Delfts blauw aardewerk elkaar kunnen ontmoeten.

- advertentie -

Samenwerking

In 2009 lanceerde het Gemeentemuseum al een kenniswebsite over Delfts aardewerk. Die website trekt al veel bezoekers. Mede door deze populariteit en het toenemend aantal vragen vanuit het buitenland nam het Gemeentemuseum het initiatief tot een grootse uitbreiding en samenwerking.

Suzanne Lambooy, conservator Delfts aardewerk bij het Gemeentemuseum en Paleis Het Loo, zocht de samenwerking met de belangrijkste musea voor Delfts aardewerk. Lambooy:

“Het was een kwestie van de juiste timing. Er is veel interesse in en vraag naar Delfts aardewerk. En in deze musea zijn er enthousiaste en gespecialiseerde collega’s die er mee aan de slag konden.”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: