Week van de koloniale geschiedenis

Onbekende beelden verwoesting Rotterdam en Middelburg opgedoken

In Duitsland zijn onbekende beelden opgedoken waarop te zien is hoe Rotterdam en Middelburg er na de bombardementen van 1940 uitzagen. De beelden zijn afkomstig uit het Bundesarchiv in Berlijn en blijken in augustus 1940, enkele maanden na de bombardementen, te zijn gemaakt.


RTV Rijnmond meldt dat het in totaal gaat om 16 minuten zwart-wit 35 mm-film. Geluid is er niet.

De Duitsers zouden de opnames hebben laten maken omdat ze benieuwd waren hoe de wederopbouw na de bombardementen precies verliep. De Duitse Rijksbouwmeester Otto sprak hier kort na het bombardement over met burgemeester Oud en bezocht met hem ook het verwoeste gebied.

- advertentie -

Twee minuten van de film zijn inmiddels vrijgegeven (bekijk ze hierboven).

Bekijk ook: Beelden van het bombardement op Rotterdam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: