De beelden zijn afkomstig uit het Bundesarchiv in Berlijn en blijken in augustus 1940 te zijn gemaakt, enkele maanden nadat grote delen van de steden door bommen werden verwoest.
Het slavernijverleden van de MCC wordt door Paesie allerminst verzwegen, maar hij wil ook graag duidelijk maken dat het om een veel veelzijdiger geschiedenis gaat. De Commercie Compagnie van Middelburg, zoals het bedrijf oorspronkelijk heette, begon toen enkele vermogende kooplieden uit Middelburg met een plan kwamen tot ‘aanqueek der koophandel ende zeevaard’, omdat de Zeeuwse bedrijvigheid tijdens de Spaanse Successieoorlog
Met het oog op de slavernijherdenking nam het Zeeuws Archief vorig jaar het initiatief om de gang van zaken tijdens zo’n slavenreis duidelijk te maken door zo’n slavenreis intensief te gaan volgen op internet.
Aankomende donderdag (15 mei) besteedt Andere Tijden aandacht aan het bombardement en de stadsbrand van Middelburg op 17 mei 1940. Daarover bestaan nog steeds veel vragen. Waarom waren er Franse troepen in Zeeland? Waarom vocht Zeeland door na de Nederlandse capitulatie op 14 mei? Was de vernietiging van de Middelburgse stadskern nu het gevolg van een Duits bombardement door vliegtuigen? Of
In 1817 werd in een dichtgemetselde nis in de Koorkerk te Middelburg het skelet van een man aangetroffen dat al meteen werd toegeschreven aan dat van de Hollandse graaf Willem II, van 1247 tot 1256 koning van het Duitse rijk.
Niet Duitse bombardementen, maar Franse beschietingen veroorzaakten de vernietiging van de stadskern van Middelburg op 17 mei 1940. Dat is de opmerkelijke conclusie die Ton Goossens doet in zijn boek “Gestold Verleden” dat deze maand gepubliceerd wordt. Terwijl het grootste deel van Nederland op 15 mei 1940 capituleerde werd er in Zeeland nog doorgevochten tot 17 mei. Franse troepen steunden
De gemeente Middelburg heeft een lijst laten maken waarop alle burger- en militaire slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog worden vermeld. De lijst wordt op 4 mei 2013 officieel gepresenteerd.
In Middelburg is zaterdag de afschaffing van de Zeeuwse slavernij herdacht. Normaal gesproken gebeurt dat op 1 juli maar omdat die dag dit jaar op een zondag valt werd de herdenking verschoven naar zaterdag.
In Middelburg wordt vandaag het bombardement herdacht dat zeventig jaar geleden de binnenstad van de Zeeuwse stad vrijwel volledig verwoestte.
De stad Middelburg zal volgend jaar uitgebreid stilstaan bij het Duitse bombardement dat de stad in 1940 trof. De grote herdenking wordt georganiseerd door het Zeeuws Archief en de gemeente Middelburg.