Onderzoek naar gezonken VOC-schip

De Zuytdorp – Foto: Zeeuws Archief
Nederlandse en Australische wetenschappers gaan het wrak van het VOC-schip Zuytdorp onderzoeken. Het schip zonk begin achttiende eeuw voor de kust van West-Australië.

De Zuytdorp vertrok in 1711 vanuit Zeeland naar Batavia. Voordat het schip zijn bestemming bereikte, zonk het voor de kust van West-Australië. Van de bemanning werd nooit meer iets vernomen. De zaak werd door de VOC nooit onderzocht. Pas in 1954 werd de precieze locatie van de schipbreuk vastgesteld. De rotspartijen in de buurt waar het schip zonk heten tegenwoordig Zuytdorp Cliffs.

Drie eeuwen nadat het schip zonk gaan wetenschappers nu dus onderzoek doen naar het schip. Ze willen onder meer te weten komen hoe het schip gebouwd werd. Ook wordt onderzoek gedaan naar het hout van de boot om zo meer te leren over de datering van oud hout.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: