Dark
Light

Op een loopband naar Santiago de Compostela

Auteur:
2 minuten leestijd

Foto: Wiesje Peels
Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden staat de komende tijd in het teken van de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Al eeuwenlang trekken gelovigen naar de middeleeuwse Spaanse stad Santiago de Compostela. Volgens de overlevering zou het graf van de apostel Jacobus zich hier bevinden. Of dit daadwerkelijk zo is, wordt betwijfeld, maar feit is dat pelgrims vanaf de middeleeuwen massaal naar Noordwest Spanje afreisden.

In Uden wordt de komende tijdop verschillende manier stilgestaan bij de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Bezoekers kunnen binnen de museummuren zelfs virtueel naar het bedevaartsoord lopen. Dit aan de hand van stappentellers en loopbanden.

De tentoonstelling, getiteld Een weg van sterren…pelgrimage en Santiago, begint bij de wandelstok van Brigitta van Zweden (1303-1373). Deze stichter van de orde van birgittinessen en birgittijnen liep in de veertiende eeuw vanuit haar geboorteland Zweden naar Rome en Santiago. De heilige Brigitta neemt binnen het museum in Uden een bijzondere plaats in omdat haar volgelingen in het abdijcomplex wonen waarin het museum gehuisvest is.

Het beeld van de reizende pelgrim staat in de tentoonstelling centraal. Te zien zijn onder meer kostbare relieken, middeleeuwse panelen en devotiebeelden, maar ook korte documentaires van pelgrims die onder zeer verschillende omstandigheden de pelgrimage naar Santiago maakten. Verder worden er onder meer beelden getoond van middelbare scholieren die als ‘alternatief strafwerk’ de oude bedevaartsroute van Uden naar Handel opgelegd hebben gekregen.In het actuele deel van de tentoonstelling nemen de foto’s van Wiesje Peels (1975) een prominente plaats in. Het Museum voor Religieuze Kunst:

Haar foto’s bieden tegenwicht aan het geromantiseerde beeld van de pelgrimage. Peels fotografeerde wandelaars die afzien in de hete zon, de rij bij een stempelpost, bijzondere ontmoetingen onderweg en bovendien de achterkant van de route: de toeristen in Santiago de Compostela en Finisterre, het graf van een pelgrim omringd met zwerfafval, volgepakte refugio’s. Zij bracht niet alleen de pelgrims in beeld, maar ook de mensen die werkzaam zijn in de ‘industrie’ achter de route.

Stappenteller

Om van het museumbezoek ook een collectieve ervaring en inspanning te maken, wordt de afstand die bezoekers aan de expositie afleggen met behulp van stappentellers geregistreerd en genoteerd. Op loopbanden kunnen extra meters worden gemaakt. Virtueel lopen de bezoekers van het museum zo gezamenlijk naar Santiago.

De tentoonstelling Een weg van sterren…pelgrimage en Santiago loopt van 14 mei tot en met 9 oktober 2011. Meer informatie over de tentoonstelling op www.wegvansterren.nl

Lees ook: Santiago de Compostela

×