Dark
Light

Oudste Ridder Militaire Willems-orde overleden

1 minuut leestijd

Fris Jan Willem den Ouden – Foto: Defensie
In zijn woonplaats Breda is dinsdag Frits Jan Willem den Ouden, de oudste Ridder in de Militaire Willems-Orde, op 98-jarige leeftijd overleden.

Den Ouden werd in 1914 geboren in Den Haag en verdiende zijn sporen met name tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22-jarige leeftijd begon hij als officier bij de artillerie. Toen hij in de voormalige kolonie Nederlands-Indië belandde liet hij zich omscholen naar de vliegdienst. In 1939 haalde hij zijn groot militair vliegbrevet.Onder zijn leiding wisten de Nederlandse bommenwerpers de Japanners veel schade toe te brengen. Die acties waren duidelijk niet zonder gevaar. Daarvan getuigden ook ruim honderd kogelgaten die bij een van de aanvallen in zijn toestel werden geschoten.

In 1942 werd Den Ouden beloond met een Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. In de periode hierna leidde hij Nederlandse vliegers op in Amerika. Tijdens de oorlog vloog hij vanuit Australië ook nog vele missies met een B-25 Mitchell bommenwerper.

Ridderkruis (IIIe klasse) van de Militaire Willems-Orde

Militaire Willems-Orde

De Militaire Willems-Orde werd in 1815 ingesteld door koning Willem I. De onderscheiding is echter niet vernoemd naar de koning zelf, maar naar Willem met de Hoorn (ca. 752-812). Een middeleeuwse figuur, ook wel Guillaume d’Orange genoemd, die volgens de overlevering de eerste graaf van het zuid-Franse graafschap Oranje was.

De eerste officiële Willems-orde werd in 1815 uitgereikt aan erfprins Willem Frederik Lodewijk van Oranje-Nassau, de latere koning Willem II. Dit vanwege zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon. Koningin Beatrix is Grootmeester van de Orde.

×